Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Marcel Hossa bude v Soči na 99 percent hrať, Radivojevič v poriadku

Marcel Hossa, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Stále neistý je štart Mariána Gáboríka, ktorý sa zotavuje po operácii zlomenej kľúčnej kosti.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia odletí v stredu na ZOH do Soči aj s Marcelom Hossom. Zdravotný stav útočníka Dinama Riga, ktorý má poškodený bočný väz v ľavom kolene, sa postupne zlepšuje. V pondelok už trénoval so spoluhráčmi z národného tímu pred exhibičným zápasom s Výberom Tipsport extraligy, na zápas ešte nenastúpil.

"Marcel sa podrobuje komplexnej intenzívnej liečbe, čakali sme, ako na ňu zreaguje. Je potešiteľné a považujem to za kľúčový moment, že dnešné rozkorčuľovanie zvládol v plnom nasadení. Tréneri ho odsledovali, dali sme mu aj nejaké individuálne cviky. Zdá sa, že sa to vyvíja u neho veľmi optimisticky. Nemal žiadne bolesti a preto ho dáme do plnej záťaže a môže s nami odcestovať do Soči," povedal v pondelok večer lekár slovenského hokejového mužstva a zároveň primár športovej kliniky Sportclinic Vladimír Lupták. Podľa neho je stav hráčovho kolena pod kontrolou. "Liečba bude pokračovať, do prvého zápasu na ZOH zostáva ešte desať dní. Koleno je však stabilné, vyvíja sa to pozitívne a je 99-percentná šanca, že Marcel bude v Soči hrať."

Stále neistý je štart Mariána Gáboríka, ktorý sa zotavuje po operácii zlomenej kľúčnej kosti. Krídelník Columbusu Blue Jackets pred olympijskou prestávkou zrejme neodohrá v NHL ani zápas, tréneri reprezentácie s ním však naďalej počítajú v Soči. Gáborík cez víkend korčuľoval so spoluhráčmi z Columbusu, skúšal si streľbu a v nedeľu odletel s mužstvom na trip, kde by sa už mal naplno zapájať do tréningov.

"Čo sa týka 'Brambora', sme odkázaní len na informácie z vonku. Pozitívom je, že korčuľuje naplno, strieľa, začína sa zapájať do kontaktov. Odobrenie od klubu však na svete ešte nie je," prezradil Lupták, ktorý viac o Gáboríkovi bude vedieť v druhej polovici týždňa, keď absolvuje ďalšie vyšetrenia.

Lekára národného tímu najviac teší zdravotný stav obrancu New Yorku Islanders Ľubomíra Višňovského: "Je skvelé, že Ľubo dostal od klubu povolenie hrať. Nielenže sa vrátil na ľad, ale sa dostal aj do zápasového rytmu a po každom zápase sa cíti lepšie. Je reálne, že to vyvrcholí tým, že 13. februára bude zdravotne aj kondične na tom úplne perfektne."

Zranenia ďalších dvoch hráčov v NHL Richarda Pánika a Tomáša Kopeckého sa ukázali byť iba drobného charakteru a nijako neohrozia ich štart pod piatimi kruhmi. Pondelkový exhibičný súboj nedohral Branko Radivojevič, ani u neho by to nemalo byť nič vážne. "Branka zasiahol puk do kolena. Ide o bežný zásah a verím, že to nebude problém a behom dvoch dní bude v poriadku," dodal Lupták.

Európska časť olympijského hokejového tímu odletí do dejiska ZOH v stredu popoludní. Okrem nominovaných hráčov budú tvoriť výpravu aj náhradníci, ktorí budú s tímom trénovať, pokým nepriletí do Soči štrnástka zo zámorskej NHL. Podľa trénera SR Vladimíra Vůjteka odletia do dejiska ZOH všetci siedmi náhradníci, teda nie iba šiesti, ako sa pôvodne uvažovalo.