Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Veterán Ozolinš ukončil hráčsku kariéru, bude sa venovať politike

Sandis Ozolinš Foto: TASR/Martin Baumann

Ozolinš odštartoval kariéru v Diname Riga, odkiaľ putoval do zámoria.

Riga 28. mája (TASR) - Slávny lotyšský hokejista Sandis Ozolinš ukončil kariéru a plánuje vymeniť korčule za politiku. Štyridsaťjedenročný obranca to oznámil pre kamery lotyšskej televízie a dodal, že politickú kariéru rozbehne v strane bývalého premiéra krajiny Einarsa Repšeho.

"Chcem sa poďakovať mojim rodičom, rodine, trénerom, spoluhráčom a všetkými, ktorí ma počas mojej kariéry podporovali. Týmto by som chcel zároveň oznámiť, že končím kariéru v profesionálnom športe. Hral som hokej veľa rokov a vždy s veľkou vášňou a láskou pre tento šport. Prišiel čas skončiť," uviedol Ozolinš, ktorý oznámil aj svoje ďalšie životné kroky: "Som pripravený ďalej pracovať pre dobro Lotyšska a lotyšskej spoločnosti."

Ozolinš odštartoval kariéru v Diname Riga, odkiaľ putoval do zámoria. V roku 1991 ho z 2. kola a celkového 30. miesta draftovalo San Jose, pričom prvý zápas v NHL odohral o rok neskôr. Odtiaľ putoval do Colorada Avalanche, s ktorým si v roku 1996 vybojoval Stanleyho pohár. Neskôr obliekal aj dresy Caroliny, Floridy, Anaheimu a NY Rangers. Celkovo odohral v základnej časti NHL 875 zápasov, v ktorých strelil 167 gólov a pridal 397 asistencií. V 137 dueloch play off zaznamenal 90 bodov (23+67). V roku 1997 bol finalistom na zisk Norrisovej trofeje a sedemkrát si zahral v Zápase hviezd.

V roku 2009 sa vrátil späť do Európy a posledných päť sezón strávil v dresoch Dinama Riga a Atlantu Mytišči. V základnej časti a play off KHL nazbieral v 260 dueloch 132 bodov.

Reprezentačnú kariéru odštartoval ešte za Sovietsky zväz, s ktorým získal striebornú medailu na MS do 20 rokov v roku 1991. O rok neskôr dosiahol na juniorskom šampionáte zlatu, no už v drese Spoločenstva nezávislých štátov. Dlhé roky patril k najväčším oporám lotyšskej reprezentácie, za ktorú nastúpil na troch MS i ZOH (2002, 2006, 2014).