Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia KHL

Zlodeji vykradli a podpálili arénu Donbassu, klubu hrozí vylúčenie

Hasiči hasia požiar, ktorý vypukol na hokejovom štadióne ukrajinského účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Donbass Doneck Foto: TASR/AP

Nestabilná politická situácia v ukrajinskom Donecku, vplyvom ktorej prišlo v utorok k požiaru v tamojšej aréne Družba, môže viesť až k vylúčeniu Donbassu z Kontinentálnej hokejovej ligy.

Doneck 27. mája (TASR) - Ukrajinského účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Donbass Doneck zasiahla v utorok ráno nepríjemná udalosť. Približne o piatej hodine miestneho času vypukol v jeho aréne Družba požiar, ktorý zasiahol plochu zhruba 300 štvorcových metrov.

O udalosti ako prvý informoval portál dialog.ua. Podľa neho požiar vypukol o 4:49 tamojšieho času, pričom plamene zasiahli najmä vnútorné osvetlenie haly. "K uhaseniu požiaru vyrazilo desať jednotiek hasičov so špeciálnou technikou," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Podľa portálu sa do arény vlámali ozbrojení muži, ktorí zviazali strážnikov a ukradli kancelársku techniku, plazmové obrazovky i služobné auto. Zároveň zničili server, na ktorom sú uložené informácie z kamier. Nakoniec budovu zapálili. Podľa ukrajinských médií neprišiel v dôsledku požiaru nikto o život ani nebol zranený.

V Donbasse Doneck pôsobili v uplynulej sezóne aj dvaja slovenskí hokejisti - brankár Ján Laco a obranca Peter Podhradský. Klub sa v uplynulom ročníku KHL prebojoval do semifinále play off Západnej konferencie, kde nestačil na pražský Lev.



Laca požiar arény Družba nepríjemne zaskočil


Slovenského brankára Jána Laca nepríjemne prekvapila informácia o utorkovom požiari v aréne Družba, domovskom stánku hokejistov Donbassu Doneck. Strieborný medailista z MS 2012 a účastník tohtoročného svetového šampionátu v Minsku pôsobil v Donbasse uplynulé dve sezóny a spoluprácu s ukrajinským klubom predĺžil o ďalšie dva roky.

Brankár Donbassu Doneck Ján Laco v štvrtom zápase semifinále play off Západnej konferencie 6. ročníka hokejovej KHL v Bratislave 24. marca 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Človek by povedal, že ho až bolí pri srdci. Videl som fotografie zhoreného štadióna a som z toho smutný. Nepríjemne ma to prekvapilo, keďže som si myslel, že účastníci konfliktu si budú vyberať iné ciele a nie športoviská," smutne konštatoval pre hockeyslovakia.sk slovenský reprezentant.

Požiar v aréne vypukol o 4:49 miestneho času a zasiahol plochu zhruba 300 štvorcových metrov. Plamene zasiahli najmä vnútorné osvetlenie haly. Podľa portálu požiar zapálili ozbrojení muži, ktorí sa vlámali do budovy, zviazali strážnikov a ukradli kancelársku techniku, plazmové obrazovky i služobné auto. Zároveň zničili server, na ktorom sú uložené informácie z kamier. Podľa ukrajinských médií neprišiel v dôsledku požiaru nikto o život ani nebol zranený.

Podľa vedenia Donbassu ide nehanebný čin. "Klub ako i celá hokejová komunita sú veľmi nahnevaní z toho, čo sa prihodilo. Apelujeme na všetkých, ktorí ešte sympatizujú s rebelmi terorizujúcimi východnú Ukrajinu, aby sa zamysleli, či chcú takúto budúcnosť pre seba a svoje deti," uvádza sa vo vyhlásení na klubovej internetovej stránke.

Už o mesiac a pol sa začne príprava na nový ročník KHL a v Donecku tak vznikol teraz obrovský otáznik, či Donbass nastúpi do súťaže. "Neveril som, že by sa celá situácia mohla vyhrotiť až do takýchto rozmerov. Z klubu ma zatiaľ nekontaktoval nikto, takže neviem, čo sa bude diať. Verím, že naša sezóna nebude ohrozená. Čo sa však udialo v utorok nadránom, ma veľmi zaskočilo," dodal Laco pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Boje v Donecku zasiahli do hokeja, Donbassu hrozí vylúčenie zo súťaže


Nestabilná politická situácia v ukrajinskom Donecku, vplyvom ktorej prišlo v utorok k požiaru v tamojšej aréne Družba, môže viesť až k vylúčeniu Donbassu z Kontinentálnej hokejovej ligy. Uviedol to výkonný riaditeľ súťaže Dmitrij Kurbatov.

Fanúšikovia Donbassu Doneck v štvrtom zápase semifinále play off Západnej konferencie 6. ročníka hokejovej KHL v Bratislave 24. marca 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Situácia v Donecku sa vyvíja negatívne a požiar haly ju ešte zhoršil. Stále všetko monitorujeme, jasno by malo byť v najbližšom čase. Stále je nádej, že sa v Donecku všetko vráti do normálnych koľají, ale zatiaľ to vyzerá tak, že hrať tam v septembri hokej možné nebude," povedal Kurbatov podľa internetového portálu sports.ru.

"Donbass je plnohodnotný člen KHL, z klubu nám poslali finančné garancie pre budúcu sezónu a boli veľmi aktívni pri podpisovaní nových hráčskych zmlúv. Teraz ale všetci v klube pochopili, že vzhľadom na nestabilnú politickú situáciu je plánovať zápasy v Donecku veľmi riskantné. Do konca týždňa by mohlo byť jasné, či sa bude KHL v meste hrať," dodal Kurbatov.

Aréna Družba je symbolom niekoľkých športových úspechov v dejinách samostatnej Ukrajiny. Zrodilo sa v nej i 11 svetových rekordov, ktoré tu vytvoril legendárny žrdkár Sergej Bubka.