Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KHL

Slováci odštartovali druhý blok prípravy aj so Šatanom

Zo zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na májové MS v Bielorusku 8. apríla 2014 v Bratislave. Na snímke uprostred Miroslav Šatan počas tréningu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na utorkovom zraze v Bratislave sa trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi hlásili aj ďalší piati noví hráči, ktorí ešte chýbali v minulotýždňovom kempe v Banskej Bystrici.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Aj s Miroslavom Šatanom odštartovala slovenská hokejová reprezentácia v utorok druhý blok záverečnej prípravy pred májovými MS v Minsku. Skúsený útočník sa vracia do národného tímu po takmer roku, naposledy reprezentoval svoju krajinu na vlaňajšom svetovom šampionáte v Helsinkách. Do reprezentačnej prípravy sa Šatan zapojil až po lekárskej konzultácii. "Mal som menšie problémy, ale to už je za mnou. Vyzerá to tak, že som už v poriadku na to, aby som zvládol štyri týždne prípravy a potom ďalšie dva týždne na turnaji. Som rád, že som tu. Teším sa na kolektív, na prípravné zápasy a samozrejme aj na samotný turnaj v Bielorusku," povedal držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS.



Na utorkovom zraze v Bratislave sa trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi hlásili aj ďalší piati noví hráči, ktorí ešte chýbali v minulotýždňovom kempe v Banskej Bystrici - brankár Ján Laco, obrancovia Peter Čerešňák, Vladimír Mihálik, útočníci Michel Miklík a Patrik Lušňák. Kouč privítal aj Radoslava Tybora a Jána Brejčáka, ktorí pre zdravotné problémy nedokončili bystrické sústredenie, no už sa stihli ako-tak zotaviť.



"Nominovaní hráči budú kostrou tímu, ktorý sa predstaví na majstrovstvách sveta. V domácej extralige ani v zahraničných ligách nám už totiž veľa hráčov nehrá a zatiaľ nie je isté, či niekto príde zo zámoria. Musíme sa spoliehať na mužstvo, ktoré máme tu a čakať, či sa k nám ešte niekto pridá," uviedol Vůjtek.

Jediným nováčikom v reprezentačnom A-tíme je 19-ročný Mário Lunter z Banskej Bystrice, ktorý dosial reprezentoval Slovensko len na mládežníckych šampionátoch. Brankárske trio tvoria Ján Laco, Jaroslav Janus a Július Hudáček, tréneri zatiaľ neurčili, kto pôjde medzi žrde v prvom zápase s Ruskom. Z uvedenej trojice má najviac skúseností Laco, ktorý pred dvoma rokmi doviedol Slovensko na MS v Helsinkách k zisku strieborných medailí a chytal aj na olympijskom turnaji v Soči. Vlani prišiel o MS pre zranenie kolena. "Minulý rok je zabudnutý. Verím, že tento rok bude všetko v poriadku a prvý týždeň prežijem v zdraví. Po vypadnutí v play off KHL som toho veľa nestihol, iba v piatok som prišiel na Slovensko, stihol som si iba oddýchnuť doma cez víkend. Dlho som nebol na ľade, už sa naň teším. Potrebujem sa trošku rozhýbať," poznamenal brankár Donbassu Doneck.



Takisto nie je určená funkcia kapitána, i keď v médiách prebehla informácia, že céčko by mal mať na drese Šatan. Kapitán majstrov sveta z Göteborgu sa tejto možnosti nebráni. "Nechávam to na trénerovi a na mužstvo, ako sa rozhodnú. Tým, že mužstvo je celkom mladé a je tam veľa chlapcov, ktorí pôjdu asi prvýkrát na majstrovstvá sveta, tak určite budem patriť do tej skupiny lídrov. Samozrejme viem, čo je moja úloha, rovnako ako v minulosti a na tú úlohu pripravený som," povedal Šatan.



Nominovaní hokejisti budú v tomto týždni spoločne trénovať v Bratislave a sériu prípravných stretnutí odštartujú v Slovnaft aréne dvojzápasom s Ruskom v rámci Euro Hockey Challenge (v piatok 11. a nedeľu 13. apríla). Premiéru na striedačke zbornej bude mať skúsený lotyšský tréner Olegs Znaroks, ktorý dá šancu viacerým novým menám. "Rusi majú veľký výber hráčov. Neprídu im síce také hviezdy ako Alexander Radulov či Iľja Kovaľčuk, ale stále majú v kádri množstvo skvelých hokejistov. Oni sú schopní postaviť tri kvalitné tímy. Budú určite silní. Bol by som rád, keby sa nám s nimi podarilo odohrať vyrovnanú partiu," vyslovil sa hlavný tréner Vůjtek.

O týždeň neskôr Slováci odohrajú dvojzápas vo Francúzsku, 24. a 26. apríla privítajú v Košiciach a Poprade Fínsko a blok prípravných stretnutí uzavrú turnajom Slovakia Cup v Bratislave, kde budú ich súpermi Lotyši a Nóri.

Tybor je späť v príprave

Radoslav Tybor
Foto: TASR/Martin Baumann
Útočník Pardubíc Radoslav Tybor musel minulý týždeň pre žalúdočné problémy predčasne opustiť prípravný kemp slovenskej hokejovej reprezentácie v Banskej Bystrici. Cez víkend ale nasadil silné antibiotiká a jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že v utorok sa už hlásil trénerom na bratislavskom zraze. "Zajtra mi končia antibiotiká. Zdravotne sa cítim už oveľa lepšie ako minulý týždeň. Je už iba na lekároch a tréneroch, ako sa rozhodnú a či ma už pošlú na ľad, alebo ešte chvíľu počkáme. Predbežná dohoda znela, že tento týždeň budem mať ešte taký ľahší a neodohrám prípravné zápasy. Osobne si myslím, že ak dotrénujem, tak by som mohol byť na duely s Ruskom pripravený," povedal na utorkovom zraze Tybor, ktorý sa zúčastnil na oboch prípravných podujatiach počas olympijskej sezóny - Nemeckom pohári v Mníchove i Arosa Challenge vo Švajčiarsku. Na oboch turnajoch patril medzi najlepších hráčov slovenského výberu.

Žalúdočné ťažkosti sužovali šikovného útočníka už dlhší čas. Za štyri až päť týždňov schudol sedem kilogramov a mal problémy s prijímaním akejkoľvek potravy, ktoré prerastali až do neznesiteľných kŕčov. Počas play off netrénoval a hral iba pod tabletkami a injekciami. Jeho stav sa zlepšil až po tom, čo sa v Banskej Bystrici minulý týždeň podrobil vyšetreniu u gastroenterológa. "Našli mi zápal v žalúdku. Začal som chodiť na infúzie, tak som dal dve kilá hore. Času pred šampionátom je dosť, aby som ešte stratené kilá nadobudol," pokračoval Tybor, ktorý musel poriadne upraviť svoju stravu. "Momentálne som na ľahšej diéte. Som rád, že už aspoň niečo normálne môžem jesť."

Tybor verí, že cestu na MS mu súčasné problémy neskomplikujú. "Každý sa chce na majstrovstvá sveta dostať, ja nie som v tomto smere výnimkou. Chcem sa tam prebojovať," dodal.



Káder SR v príprave na MS pred dvojzápasom s Ruskom (11. a 13. apríla):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/CR), Vladimír Mihálik Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda, Richard Stehlík (obaja HC Vítkovice/ČR), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)

útočníci - Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL), Martin Bartek, Tomáš Bulík (obaja Bílí Tygři Liberec/ČR), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL), Adam Lapšanský (HK Poprad), Mário Lunter (HC'05 Banská Bystrica), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany), Michel Miklík, Juraj Mikúš (obaja Slovan Bratislava/KHL), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín.), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR), Peter Zuzin (HKM Zvolen).

Realizačný tím - Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), Roman Švantner (kondičný tréner), Mudr. František Okál (lekár), Michal Malina, Michal Nemček, Samuel Petráš, Michal Hrtús (maséri)


Program prípravy slovenskej reprezentácie pred MS v Minsku:

Euro Hockey Challenge

piatok 11. apríla: SR - Rusko (Bratislava, 17.00)

nedeľa 13. apríla: SR - Rusko (Bratislava, 17.00)

štvrtok 17. apríla: Francúzsko - SR (Gap)

sobota 19. apríla: Francúzsko - SR (Grenoble)

štvrtok 24. apríla: SR - Fínsko (Košice)

sobota 26. apríla: SR - Fínsko (Poprad)



Slovakia Cup 2014 (Bratislava)

1.-3. mája, zúčastnené tímy: SR, Lotyšsko, Nórsko