Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia KHL

Slovan sa dohodol so švédskym brankárom Backlundom, podpíše na rok

Vpravo brankár Johan Backlund (Podolsk) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Skúsený gólman, ktorý naposledy obliekal dres Viťaza Podolsk, by mal s belasými podpísať kontrakt ešte v priebehu tohto týždňa.

Bratislava 21. mája (TASR) - Vedenie Slovana Bratislava sa dohodlo na ročnej spolupráci so švédskym brankárom Johanom Backlundom. Informovala o tom oficiálna webová stránka účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy. Skúsený gólman, ktorý naposledy obliekal dres Viťaza Podolsk, by mal s "belasými" podpísať kontrakt ešte v priebehu tohto týždňa.

Backlund v mladom veku prešiel všetkými vekovými kategóriami v materskom klube AIK Skelleftea, ktorý už druhú sezónu kraľuje v elitnej švédskej súťaži. V mužstve trojnásobného majstra Švédska odchytal tri seniorské ročníky, potom sa presunul do Leksandu a Timry. V Elitserien si celkovo pripísal na konto 206 štartov. Výkonmi v Timre zaujal skautov klubu zámorskej NHL Philadelphia Flyers, ktorý s ním v lete 2009 podpísal zmluvu. Za "letcov" však odchytal Backlund v profilige iba dve stretnutia, väčšinu kariéry v zámorí strávil v tíme AHL Adirondack Phantoms.

Backlund sa v konkurencii hviezdnych švédskych brankárov nestratil ani v reprezentácii a odchytal v nej 25 stretnutí. Dosiaľ najúspešnejšou bola pre neho sezóna 2006/2007, keď sa dostal do záverečnej nominácie "Tre Kronor" na MS 2007 v Rusku. Na šampionáte odchytal šesť zápasov a nastúpil aj vo víťaznom štvrťfinálovom dueli proti Slovensku (7:4). Od sezóny 2011/2012 pôsobil v Európe. V drese fínskeho Kärpätu Oulu strávil poldruha sezóny, v bránke stál v 52 zápasoch s vysokou úspešnosťou nad 91 percent.