Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

10 tipov na najlepší knižný darček pre deti

Foto: Slovart

V jesennom a zimnom období vyšlo vo Vydavateľstve SLOVART viacero vynikajúcich kníh, ktoré pod stromčekom môžu potešiť menšie či väčšie deti.

Bratislava 20. decembra (OTS) - Fantáziu mladých čitateľov a nostalgické spomienky rodičov zaručí knižná klasika Posledný jednorožec. Za pomoci nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa v tomto príbehu z pera Petera S. Beagla vydáva posledná jednorožka zistiť pravdu o jednorožcoch. Každý jej krok však sprevádza strach, že ani jej nesmrteľná múdrosť nezmôže nič vo svete, kde kliatba šialeného kráľa a stelesnená hrôza jestvujú len preto, aby priviedli posledného jednorožca do záhuby... O nádhernú obálku knihy sa zaslúžila poľská ilustrátorka Kaja Bariłka a o preklad Lucia Nižníková. Prvé vydanie vyšlo s krásnou farebnou oriezkou.

Prvá časť z novej série dobrodružných príbehov od autorky slávnej rozprávky Ako si vycvičiť draka Cressidy Cowell je na svete. V knihe Kadiaľ do kamkoľvek sa zoznámite s rodinou, ktorá má čarodejné tajomstvo, aj s dieťaťom s neuveriteľnými schopnosťami a zažijete dobrodružstvo z iného sveta. O preklad tohto titulu, vhodného pre deti od deväť rokov, sa zaslúžil Otakar Kořínek.

Páčili sa vám prvé dobrodružstvá nespratných vikingských dvojčiat od Francescy Simon, autorky Grázlika Gaba? V tom prípade siahnite po knihe Dvaja malí Vikingovia bojujú s berserkerom. Titul je najvhodnejší pre deti vo veku od sedem rokov a do slovenského jazyka ho preložila Katarína Hajašová.

Alcatraz verzus Rád Pisárových kostí od Brandona Sandersona je druhým dielom dobrodružnej, uletenej a neuveriteľne vtipnej fantasy Alcatraz verzus diabolskí knihovníci. Kniha najviac pobaví čitateľov od deväť rokov. Prekladala Milica Nováková.
Foto: Slovart

Slávny imaginárny cestopis Jonathana Swifta Gulliverove cesty prvý raz vyšiel v roku 1726 a dnes sa považuje za dobrodružnú literatúru pre deti, hoci vznikol ako nemilosrdná satira na ľudstvo, štátne inštitúcie i dobové Anglicko. Je to teda ideálne čítanie pre všetky vekové kategórie. Dielo vychádza v pôvodnom preklade Viktora Krupu bez úprav pre detského čitateľa, preto ho dopĺňajú vysvetlivky. Text sprevádzajú nádherné ilustrácie Petra Uchnára.

Sofiin plyšový zajačik Félix, ktorého už čitatelia poznajú zo slovenského prekladu Daniely Marsinovej z knihy Listy od Félixa, veľmi túžil po dobrodružstve. Sofia mu preto v pokračovaní tohto krásneho príbehu s názvom Dobrodružné listy od Félixa vyrobila balón, aby sa mohol pozrieť na svet aj z výšky. No tajný plán sa im vymkol spod kontroly a pre Félixa sa začala nečakaná dobrodružná cesta. A už o pár dní prišiel Sofii prvý list... Kniha poteší nie len deti od päť rokov, ale vďaka interaktívne vloženým listom aj mladších a starších čitateľov.

Dozaista ste už počuli o Pippi Dlhej pančuche, o najsilnejšom dievčatku na svete, ktorej príbehy rozvíjala Astrid Lindgrenová. O tej Pippi, ktorá býva úplne sama vo vile Vilôčke iba so svojím koníkom a opicou, a ktorá má cestovnú kapsu plnú zlatiek. Tak tá Pippi tentoraz zachraňuje Vianoce! Kniha Pippi zachraňuje Vianoce má nádherné ilustrácie a najviac poteší päťročné deti a tie o čosi staršie.
Foto: Slovart

Leila a modrastá líška je voľným pokračovaním knihy úspešnej autorky Kiran Millwood Hargrave Júlia a ospalý žralok, ktorá bola vo Veľkej Británii vyhlásená za najkrajší darček roka 2022. Kniha Leila a modrastá líška rozoberá zložité problémy migrácie, ľudských vzťahov aj zaujímavé fakty zo života zvierat zrozumiteľným, no pritom poetickým spôsobom. Je plná očarujúcich kontrastných ilustrácií autorkinho manžela Toma de Frestona, ktoré knižke dodávajú ešte tajomnejšiu snovú atmosféru. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Dav Pilkey napísal komiks Dogman, ktorý je prvou časťou príbehov o ľudskom hrdinovi s hlavou psa, a zároveň je bláznivým a vtipným dobrodružstvom plným detektívneho pátrania. Psie spôsoby niekedy dostávajú hlavného hrdinu do problémov, no je odhodlaný bojovať za spravodlivosť. Dogman pobaví nie len deti vo veku od sedem rokov, ale aj starších.

Záverečným knižným tipom pre deti je kniha z novej série o neposlušných a prešibaných bohoch severskej mytológie Loki od autorky Louie Stowell. V knihe Príručka slušného správania pre nespratných bohov máte pred sebou príbeh Lokiho, boha chaosu a podfukov. Jedného dňa to so švindľovaním preženie, a aby svoje výčiny odčinil, pošlú ho na Zem v koži jedenásťročného chlapca. Na to, aby sa naučil správať slušne, má presne mesiac. A nech to nemá až také ľahké, spoločníka mu bude robiť boh hromu Thor. Lokiho dobrodružstvá prekladala Michaela Hajduková.