Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Abecedár slovenského filmu ponúka netradičný pohľad na kinematografiu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V publikácii odhaľuje a pomenováva špecifické témy, motívy či fenomény slovenskej kinematografie.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Slovenský filmový ústav (SFÚ) vydal Abecedár slovenského filmu 1921 – 2021. V publikácii odhaľuje a pomenováva špecifické témy, motívy či fenomény slovenskej kinematografie. "Obsahuje 25 krátkych esejí, ktoré sa venujú abecedne pomenovaným fenoménom našej filmovej kultúry. Ich autormi sú rešpektovaní slovenskí i zahraniční filmoví historici, teoretici či publicisti," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ. Publikácia vychádza v slovenskom i anglickom jazyku.

"Hlavným zámerom abecedára bolo odpútať sa od tradičných postupov chronologizácie, hierarchizácie či kanonizácie v mene pokroku, zrelosti či v mene formovania identifikácie. Odpojiť sa od týchto postupov pritom neznamenalo poprieť všetko doteraz uznané, ale skôr meniť hľadisko, problematizovať a opisovať nerozpoznané," uvádzajú zostavovatelia publikácie. Sú nimi filmový teoretik Martin Kaňuch, filmová historička Jelena Paštéková a Rastislav Steranka zo SFÚ. "Hľadali sme cesty, ktoré nevedú iba známymi, respektíve očakávanými smermi, ale ponúkajú nové členenie terénu a iné radiály. Abecedár je z tohto pohľadu najmä pokus o hravejší prieskum a menej zaväzujúce nahliadnutie do dejín slovenskej kinematografie," dodávajú.

V publikácii sú heslá radené abecedne od A po Z, pod písmenami sa skrývajú pojmy Absolvent, Beštia, Cenzúra, Detektív, Eden, Frida, Grapefruit, Hory, Chlieb, Ideály, Jánošík, Kubal, Láska, Mesto, Nástup, Objektív, Povstanie, Róm, Sfinga, Televízna filmová tvorba, Umenie, Veda, Xantipa, Yorik a Zasľúbenosť. "Viaceré zvolené výrazy súvisia s konkrétnym dejom vo filme, odkazujú na názov, meno postavy, dobové označenie, kultúrny, štúdiový, tvorivý výraz alebo na publikované kritické vyjadrenie, iné sa snažia provokovať nové spojenia, nielen medzi filmami, ale aj medzi dielami a tvorcami iných umení," vysvetľujú zostavovatelia.