Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Asociácia nesúhlasí s poskytnutím ambulantných lekárov nemocniciam

Na snímke prezident Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR) Marián Šóth. Foto: TASR - Marko Erd

Podľa ASL chýba jasný plán, ako bude zabezpečená ambulantná starostlivosť v prípade povolania ambulantných lekárov do nemocníc.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR nesúhlasí s poskytnutím ambulantných lekárov nemocniciam. Poukazuje pritom aj na kritický stav ambulantných lekárov, ktorí ochoreli alebo zomreli na ochorenie COVID-19 v posledných dňoch. Ako skonštatovala asociácia, opatrenie vláda prijala bez konzultácie s dotknutými lekármi.

"Apelujeme na vládu a ministerstvo zdravotníctva, aby kompetentní začali konať v zmysle záchrany zdravotného systému a diskusiou so zástupcami dotknutých subjektov, najmä poskytovateľov ambulantnej a ústavnej starostlivosti," uviedla asociácia.

Podľa ASL chýba jasný plán, ako bude zabezpečená ambulantná starostlivosť v prípade povolania ambulantných lekárov do nemocníc. Vláda podľa nej nenavrhla ani to, ako zabrániť vážnemu ohrozeniu zdravia občanov v prípade, ak dôjde k rozvratu ambulantnej starostlivosti.

Asociácia tiež poukázala na to, že aj ambulantní lekári sú v COVID zóne. Hovorí, že je ich stále menej a takmer polovica je v dôchodkovom veku, veľká časť staršia ako 65 rokov.

Vláda v utorok (29. 12.) odobrila zmenu vládneho nariadenia, podľa ktorého bude možné ambulantných lekárov v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach. Doteraz mali v prípade uloženia pracovnej povinnosti zostať vo svojich ambulanciách.