Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Knihy

V Bavorsku nevydajú Mein Kampf ani s kritickými komentármi

Ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Mein Kampf, z ktorého sa do konca druhej svetovej vojny predalo viac ako desať miliónov výtlačkov, nie je v Nemecku oficiálne zakázaný.

Mníchov 11. decembra (TASR) - Rozhodnutie bavorskej krajinskej vlády nevydať Hitlerovo dielo Mein Kampf ani v pripravovanej podobe pre s kritickými komentármi pre potreby študentov privítala dnes niekdajšia šéfka Ústrednej rady židov v Nemecku Charlotte Knoblochová.

Pôvodne chcel kabinet v Mníchove týmto vydaním prispieť k "demystifikácii" čiastočne autobiografickej knihy diktátora Tretej ríše.

Krajinský premiér a líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer v utorok nečakane informoval, že ani kritické vydanie sa v predaji neobjaví. Inštitút pre novodobé dejiny pritom na ňom pracoval niekoľko rokov a bavorská vláda podporila tento projekt sumou 500.000 eur.

Bavorsko síce vlastní autorské práva k dielu do 1. januára 2016, ale tamojšia vláda by ho rada udržala "pod zámkom" aj po tomto termíne.

Už vlani v júni Vrchný krajinský súd v Mníchove rozhodol, že časti diela Mein Kampf sa nesmú distribuovať ani s komentárom dvoch renomovaných profesorov. Pre britského vydavateľa Petra McGeeho, ktorý zamýšľal zverejniť komentované ukážky tohto Hitlerovho diela na stránkach týždenníka Zeitzeugen, to znamenalo, že v právnom spore so spolkovou krajinou Bavorsko neuspel ani na druhostupňovom súde.

Mein Kampf, z ktorého sa do konca druhej svetovej vojny predalo viac ako desať miliónov výtlačkov, nie je v Nemecku oficiálne zakázaný. Jeho novým vydaniam však od roku 1945 prakticky bránilo Bavorsko, ktoré na dielo vlastní autorské práva.