Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Bibiana predstavila najkrajšie knihy za rok 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cieľom súťaže je zvyšovanie knižnej kultúry na Slovensku, najmä z hľadiska jej vizuálneho spracovania a propagácia najkvalitnejších titulov doma i v zahraničí.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave predstavil vo štvrtok najkrajšie knihy za rok 2022. Kolekciu ocenených kníh v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska (NKS) sprístupní od piatka (28. 4.) v Galérii Dušana Rolla. TASR o tom informovala organizačná a mediálna manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

"Každá kniha musí upútať svojho čitateľa nielen obsahom, ale aj spracovaním. Príťažlivou grafikou, zaujímavou typografiou, peknou ilustráciou, pozoruhodnou väzbou či formátom," uviedla Cehláriková k oceneniu kníh vydaných v predchádzajúcom roku na Slovensku alebo diel, na ktorých sa väčšinovo podieľali slovenskí autori.

Cieľom súťaže je zvyšovanie knižnej kultúry na Slovensku, najmä z hľadiska jej vizuálneho spracovania a propagácia najkvalitnejších titulov doma i v zahraničí. Do aktuálneho ročníka prihlásili 169 knižných titulov rôznych žánrových kategórií, ktoré posudzovala 15-členná porota zložená z ilustrátorov, dizajnérov, teoretikov knihy či polygrafov.

"Odborná porota posudzovala knihy podľa výtvarných a polygrafických kritérií pre kvalitný knižný dizajn. Hodnotila formát knihy, použitý papier, písmo, väzbu, farebné riešenie tlače, ilustrácie a podobne, prihliadala aj na súlad so žánrom/textom knihy," priblížila Cehláriková.

Porota vybrala ako Najkrajšie knihy Slovenska 2022 dvadsiatku kníh, ocenili tiež viaceré študentské práce. Predsedom poroty bol Ľuboslav Paľo.

Bibiana informuje, že súťaž NKS dostane budúci rok nový formát. Miernou inováciou súťaže chce pritiahnuť pozornosť verejnosti ku krásnym knihám. "Tento ročník súťaže bol posledný, v ktorom boli prihlásené knihy hodnotené v siedmich kategóriách - vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače, študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl," poznamenala Cehláriková.

Novinka sa objavila aj v aktuálnom ročníku súťaže, bola ňou odborná diskusia NKS 2022 – Prečo práve tieto?. Členovia poroty hovorili o kvalite knižného dizajnu a kritériách výberu 20 víťazných titulov.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave. Slávnosť, na ktorej si úspešní autori a vydavateľstvá prevzali ceny, spečatí vernisáž výstavy Najkrajšie knihy Slovenska 2022, ktorú otvoria po udeľovaní cien v Galérii Dušana Rolla v Bibiane. Výstava potrvá do 11. júna.

Hlavným organizátorom súťaže NKS je Bibiana. Spoluorganizátormi sú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.