Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Boynove pokračovanie románu Chlapec v pásikavom pyžame

Foto: Slovart

Novinka Johna Boyna je voľným pokračovaním románu Chlapec v pásikavom pyžame, ktorý je azda jeho najznámejším dielom. Kniha Všetky temné miesta sa v spomienkach vracia do podobnej minulosti cez Gretel, sestru Bruna a dcéru veliteľa Osvienčimu.

Bratislava 2. novembra (OTS) - Novelu Chlapec v pásikavom pyžame napísal autor primárne pre deti. Je to príbeh o Brunovi, mladom synovi veliteľa Osvienčimu, ktorý sa cez plot, ktorý obklopuje tábor, spriatelí so židovským chlapcom. Kniha je výpoveďou o ľudskosti uprostred hrôzy a je zapísaná v zozname celosvetovo odporúčanej literatúry pre deti o holokauste.

John Boyne si hneď po napísaní tejto knihy začal robiť poznámky pre ďalší román, ktorý je jeho voľným pokračovaním, no zameriava sa na dospelých čitateľov a čitateľky. Hlavnými témami knihy Všetky temné miesta sú vina, spoluúčasť a smútok, ktorý vyplýva z desivých historických udalostí. Rozprávačkou je v tomto prípade Gretel, Brunova sestra, ktorá má celý život pocit viny. Deväťdesiatnička býva vo Winterville Court v centre Londýna. Keď sa do bytu na prízemí nasťahujú noví susedia s deväťročným Henrym, ožijú v nej najbolestnejšie spomienky nielen na brata. Gretel sa v nich znovu ocitá v povojnovom Paríži či v Sydney, ale aj na „tom hroznom mieste“ v Poľsku a na sklonku života sa odhodlá na čin hodný gréckej tragédie.

Knihu do slovenčiny preložila Alena Redlingerová a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.

„Mali by deti pykať za zločiny svojich rodičov? Vina a spoluúčasť môžu mať mnoho podôb. John Boyne je skutočným majstrom pera. Na takéto silné dielo sa nedá vopred pripraviť.“
John Irving

O autorovi
John Boyne (1971) je írsky spisovateľ. Za viac ako 30 rokov vydal 14 románov pre dospelých, 6 románov pre deti a zbierku poviedok. Preslávil sa knihou Chlapec v pásikavom pyžame (The Boy in the Striped Pyjamas, 2006) – román sa stal bestellerom New York Times, nakrútili podľa neho úspešný film, inscenovali divadelnú hru, balet i operu; na celom svete sa predalo vyše 11 miliónov výtlačkov. Úspešné boli aj jeho prózy Neviditeľné besy srdca (The Heart’s Invisible Furies, 2017), Putovanie k bránam múdrosti (A Traveller at the Gates of Wisdom, 2021), Komnata ozvien (The Echo Chamber, 2021) či kniha pre mladších čitateľov o transrodových tínedžeroch Môj brat sa volá Jessica (My Brother’s Name is Jessica, 2019). Jeho romány vyšli 59 jazykoch. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli aj tieto Boynove knihy pre deti: Noe na úteku, Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta, Zostaň, kde si, a potom odíď a Chlapec na vrchole hory.