Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Bratislavskú Školu umeleckých remesiel predstavuje nová publikácia

Na archívnej snímke umelecké dielo ŠUR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Publikácia vyšla na základe vôbec prvej monografie o ŠUR od teoretičky umenia Ivy Mojžišovej.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Po takmer deviatich rokoch výskumu vychádza nová publikácia o Škole umeleckých remesiel (ŠUR) v Bratislave. Knihu pod názvom ŠUR Škola umeleckých remesiel v Bratislave 1928 - 1939 vydalo Slovenské centrum dizajnu (SCD) spolu s vydavateľstvom Slovart pri príležitosti Roka slovenského dizajnu 2021.

Publikácia vyšla na základe vôbec prvej monografie o ŠUR od teoretičky umenia Ivy Mojžišovej. "ŠUR-ka poskytuje viacero námetov, ktoré by stále za to preskúmať skôr do hĺbky ako do šírky. Preto túto knižku ponúkam najmä mladým kolegom – historikom umenia, bádateľom v oblasti dejín modernej kultúry či pedagógom - ako základ a východisko k nasledujúcim skúmaniam," uviedla Mojžišová. Jej slová boli impulzom pre niekoľkoročný výskum a vznik novej publikácie o ŠUR.

Na textoch, ktoré sú sprevádzané aj viacerými obrazovými materiálmi, sa podieľal 13-členný autorský kolektív. "Množstvo materiálov, ktoré sú v knihe použité, sú zverejnené vôbec prvýkrát. Veľa z nich bolo skrytých v dobových časopisoch či v archívoch ľudí, ktorí sú potomkami študentov a pedagógov ŠUR," ozrejmila odborná editorka publikácia Mária Rišková. Záver knihy je venovaný profilom pedagógov a žiakov školy medzi, ktorými sú mená ako Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Zdeněk Rossmann, Jaromír Funke či Karel Plicka.

Autori sa snažili, aby bola kniha zrozumiteľná pre laického čitateľa, no zároveň aj dostatočne odborná. "Momentálne pracujeme aj na anglickej verzii. Je pre nás dôležité dostať jej posolstvo do sveta," uviedol riaditeľ SCD Maroš Schmidt.