Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Ján Čarnogurský a František Mikloško predstavili svoje knihy spolu

Prezentácia knihy Jána Čarnogurského Denník 1994 - 2007 a knihy Františka Mikloška Znamenia čias. Slovenské súradnice 1982 - 2012. Bratislava, 23. mája 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Ján Čarnogurský a František Mikloško dnes v Pálfiho paláci Bratislave predstavili svoje knihy, v ktorých reflektujú dianie od deväťdesiatych rokov takmer po súčasnosť.

Bratislava 23. mája (TASR) - Dlhoroční súputníci a protagonisti kresťanskodemokratického hnutia na Slovensku Ján Čarnogurský a František Mikloško dnes v Pálfiho paláci Bratislave predstavili svoje knihy, v ktorých reflektujú dianie od deväťdesiatych rokov takmer po súčasnosť.

"Ašpiráciou knihy je budovanie našej pamäte a kontinutity," charakterizuje svoje dielo "Znamenia čias. Slovenské súradnice 1982 - 2012" František Mikloško. Podľa Pavla Minárika, ktorý Mikloškovu knihu uviedol, je jej názov variáciou na jeden z posledných Mikloškových samizdatových príspevkov. Samotná kniha je výberom textov, ktoré autor v priebehu tridsiatich rokov publikoval.

Mikloško pred časom vydal dielo s názvom Desať spravodlivých, ktoré prinieslo 42 profilov osobností, ktoré spoznal ešte pred pádom komunizmu. "Bol to taký oblúk ponad celé to obdobie komunizmu až po súčasnosť. Dnes vydávam podľa mojej mienky druhý diel tohto diela," povedal Mikloško. Znamenia čias začínajú rokom 1982, keď sa Mikloško zapojil do tvorby samizdatov, prechádzajú obdobím totality, Nežnou revolúciou, deväťdesiatymi rokmi a napokon sa završujú v súčasnosti, v roku 2012. "Dostávame sa do obdobia života, ktoré sa nazýva jeseň života, alebo jar smrti," glosoval Mikloško s tým, že je čas rekapitulovať. Zároveň venoval Znamenia čias svojmu staršiemu bratovi Mariánovi.

Na snímke Ján Čarnogurský (vpravo) a František Mikloško (vľavo). Bratislava, 23. mája 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
Knihu Jána Čarnogurského "Denník 1994 - 2007" uviedol Vladimír Palko. "Ján Čarnogurský je politik slovenskej nezávislosti," charakterizoval autora knihy, ktorý aktuálne ašpiruje na post prezidenta republiky.

"Toto nie je hĺbková analýza udalostí, ktoré som zažíval, je to popis," upozornil Čarnogurský. Dodal, že analýzu zmyslu udalostí by chcel priniesť v budúcnosti. "Keď skončím v politike," poznamenal s úsmevom. Dielo, v ktorom opisuje pozadie kľúčových politických udalostí, podľa neho vznikalo na základe poznámok, ktoré si začal písať v roku 1994. Pôvodne to mali byť len stručné odkazy na témy, ktoré by mohol v budúcnosti spracovať, napokon však mnohé zmapoval relatívne podrobne.

Podľa Minárika sú obaja autori dlhoroční priatelia, aj tak sa však nevyhnú určitému súpereniu a porovnávaniu predaja oboch kníh, ktoré verejnosti predstavili spolu v ten istý deň.