Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Čísla, zaujímavosti a mnoho úsmevných faktov v novej encyklopédii

Foto: Slovart

Koniec apríla priniesol encyklopédiu fantastických faktov, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART.

Bratislava 15. mája (OTS) - V encyklopédii Náš svet v číslach nájdete stovky podivuhodných i zábavných faktov, ktoré sú prehľadne rozdelené do šiestich hlavných oblastí: vesmír, zem, príroda, dejiny, veda a technika, ľudia a kultúra. Ak máte radi čísla, prehľady a štatistiky vo vás vyvolávajú príjemné pocity, potom si určite vychutnáte túto neobyčajnú knihu plnú číselných údajov o každej oblasti či téme, na akú si len spomeniete.

Viete si predstaviť, že by vám radosť z gólov dala poriadne zabrať? Svoje o tom určite vedia všetci fanúšikovia Slovenska, ktorí sledovali zápas v ženskom ľadovom hokeji na olympijskej kvalifikácii v roku 2008, keď sa sieť na bulharskej strane rozvlnila až 82-krát! Zápas skončil 82-0 a gól padol v priemere každých 44 sekúnd. Pri športe ešte ostaneme, pretože v roku 2006 sa podaril istému rumunskému futbalovému klubu skutočne kuriózny prestup, keď za svojho obrancu „zinkasoval“ prestupový poplatok vo forme 15 kilogramov klobás – prestup na zjedenie. V Lichtenštajnsku by ho zrejme vymenili za umelý chrup. Je známy fakt, že toto kniežatstvo nachádzajúce sa medzi Rakúskom a Švajčiarskom patrí medzi najmenšie krajiny sveta, no málokto vie, že je aj popredným vývozcom umelých chrupov. Vyskúšajte svojho zubára, či zubárku pri najbližšej návšteve.

Vedeli ste, že pokuty za prekročenie rýchlosti sa dávali už v 19. storočí? Prvú takúto pokutu na svete dostal v roku 1896 britský občan Walter Arnold, ktorý sa na svojom „koči bez koní“ rútil po ceste rýchlosťou „neuveriteľných“ 13 km/h. Pokute by sa zrejme nevyhol ani dnes, no určite by ju nedostal za prekročenie rýchlosti, skôr naopak. Príklad ohľaduplnosti na cestách si môžeme vziať z austrálskeho veslára Bobbyho Pearcea na olympiáde v roku 1928 – ten počas pretekov na chvíľu upustil od veslovania, aby dal prednosť kačke s malými káčatkami. Ani to mu nezmarilo cestu k víťazstvu, ktoré získal s 29-sekundovým náskokom. Uznanie si nepochybne zaslúži aj americký gymnasta George Eyser. Na olympiáde v St. Louis v roku 1904 predviedol heroické výkony, ktoré mu priniesli až 6 medailí. Nezabránil mu v tom ani fakt, že namiesto jednej nohy mal drevenú protézu.

Na záver ešte jedna kuriozita z Mexika, ktorú tiež nájdete v encyklopédii Náš svet v číslach. V roku 1943 sa uprostred kukuričného poľa istého roľníka začala výbuchmi utvárať sopka Parícutin a za rok narástla až do výšky 336 metrov. Ak vás zaujíma, či takúto udalosť kryje niektorá poistka, s veľkou pravdepodobnosťou očakávajte odpoveď „nie“.
O preklad knihy sa postaral Andrej Šútovec.