Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Čitatelia na Slovensku majú záujem o zvyky a obyčaje svojich predkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mimoriadne úspešná publikácia Tradície na Slovensku vyšla už pred Vianocami.

Bratislava 28. januára (TASR) - Zaujímavé čítanie pre celú rodinu ponúka publikácia Tradície na Slovensku od slovenskej etnologičky, historičky a múzejníčky Zory Mintalovej Zubercovej. Kniha s podtitulom Rodinné aj výročné sviatky a zvyky môže pritiahnuť pozornosť čitateľov tiež svojou obálkou s fotografiou milého dievčatka, ktorá mnohým môže pripomenúť tvorbu Karola Plicku. Publikáciu s fotografiami mladej autorky Márie Mahútovej prezentovali v stredu (27. 1.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej.

"Je rodinným čítaním o pôvode, vývoji a význame našich ľudových tradícií, o vnímaní okolitého sveta očami našich predkov," priblížila svoju v poradí desiatu knihu Zora Mintalová Zubercová. Svoju knižnú novinku rozdelila na dve časti. V prvej prináša pútavé informácie o rodinnom zvykosloví, o narodení dieťaťa, svadbe i o úmrtí, o pôvode zvykov a obradov v tradičnom vidieckom prostredí, aj o tom, čo sa z nich v priebehu storočí zachovalo. Druhá časť knihy prechádza ročnými obdobiami a oboznamuje s výročnými zvykmi a obradmi podľa zaužívaného cirkevného kalendára. Jednotlivé kapitoly obohacujú ukážky ľudových piesní, vinšov, pranostík aj modlitieb a náboženských piesní. Kapitoly dopĺňajú údaje o tradičnom ľudovom odeve a textile. Súčasťou knihy sú tiež recepty na tradičné (pôstne i sviatočné) jedlá a tiež zmienky o rodinných tradíciách a starodávnych hodnotách vyšších spoločenských vrstiev.

"Každý by mal vedieť, aké má svoje korene, odkiaľ pochádza a mal by mať vzťah a úctu k tomu, čo bolo predtým, a mal by začať u vlastnej rodiny. Tým by sa dostal cez históriu, cez množstvo vecí k tomu, že my ako obyvatelia Slovenska máme byť na čo hrdí a máme sa čím prezentovať," uviedla pre TASR Zora Mintalová Zubercová. K tradíciám si budovala vzťah už od detstva - jej otec bol redaktor vo vydavateľstve a matka pracovala v múzeu. Aj ona sama zasvätila svoj profesionálny život práci v Slovenskom národnom múzeu v Martine, ktorému venovala 34 rokov. Podieľala sa na výskumoch v teréne a je tiež autorkou a spoluautorkou piatich expozícií v Múzeu slovenskej dediny pri SNM v Martine.

Mimoriadne úspešná publikácia Tradície na Slovensku vyšla už pred Vianocami. Predajnosť naznačuje, že slovenskí čitatelia majú záujem naučiť sa, aké tradície, zvyky a obyčaje pestovali ich predkovia. "Veľa ľudí aj rozmýšľa nad tým ako ich znova integrovať do svojho života. Vždy nanovo som počula od mladých žien, ktoré sa chystajú vydávať, že si čítajú kapitolu o svadbe a rozmýšľajú, ktorý z tých starých zvykov by nanovo zapojili do ceremoniálu sobáša," povedala pre TASR Alexandra Petrášová z vydavateľstva Slovart a na margo knihy dodala: "Veľmi sa z nej tešíme, prvý náklad sa už vypredal, čakáme na dotlač, ktorá bude koncom februára."