Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Knihy

Kniha Najkrajšie autotrasy ponúka 25 najkrajších trás po Slovensku

Foto: Vydavateľstvo Dajama
Foto: Vydavateľstvo Dajama
Foto: Vydavateľstvo Dajama

Vydavateľstvo DAJAMA v nadväznosti na časopis Krásy Slovenska, ktorého je nakladateľom, už niekoľko rokov tematicky spracúva jednotlivé pozoruhodnosti Slovenska.

Bratislava 20. júna (TERAZ.sk)- Vydavateľstvo DAJAMA v nadväznosti na časopis Krásy Slovenska, ktorého je nakladateľom, už niekoľko rokov tematicky spracúva jednotlivé pozoruhodnosti Slovenska. Po viacerých úspešných knižných edíciách sa v týchto dňoch na trhu objaví novinka z edície Po Slovensku, ktorá postupne mapuje najkrajšie trasy a lokality na Slovensku, poznáva Slovensko pešo, na bicykli, v aute či z vtáčej perspektívy a umožňuje spojiť aktívny oddych s poznávaním jednotlivých kútov našej krajiny.

V máji 2013 vyšla kniha, či skôr sprievodca pre autoturistov pod názvom Najkrajšie autotrasy, ktorá ponúka 25 najkrajších autoturistických trás po Slovensku. Sú v nej zastúpené všetky regióny Slovenska a nechýbajú v nej ani tie najkrajšie horské cesty zjazdné pre autá. Podrobnejšie sú popísané predovšetkým najkrajšie panoramatické úseky na týchto cestách s nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu.
Každá trasa vedie k najzaujímavejším miestam toho-ktorého regiónu a nezabúda na žiadnu významnú kultúrnu či prírodnú pamiatku. Súčasťou trás sú aj variantné riešenia ako si trasu upraviť, skrátiť či predĺžiť alebo doplniť o odbočky podľa predstáv každého mototuristu. K tomu slúži aj mapka každej trasy.

Najkrajšie hrebeňovky

Po viacerých úspešných knižných edíciách sa v týchto dňoch na trhu objaví novinka z edície Po Slovensku, ktorá postupne mapuje najkrajšie trasy a lokality na Slovensku, poznáva Slovensko pešo, na bicykli, v aute či z vtáčej perspektívy a umožňuje spojiť aktívny oddych s poznávaním jednotlivých kútov našej krajiny.

Kniha Najkrajšie hrebeňovky, určená predovšetkým peším turistom, je sprievodcom po najkrajších hrebeňovkách Slovenska. Pri výbere nebolo cieľom dosiahnuť rovnomerné rozdelenie hrebeňových trás po jednotlivých pohoriach Slovenska, ale vybrať naozaj najkrajšie hrebeňové pešie trasy, ktorých počet nakoniec dosiahol číslo 19.

Okrem základného opisu každej trasy v knihe nechýba množstvo zaujímavostí a príbehov súvisiacich s jednotlivými miestami. Samozrejmosťou sú výškové profily, výrezy máp s priebehom trasy a podrobné praktické informácie časových rozvrhov, prevýšení a náročnosti. Zaujímavé texty sú doplnené viac ako 250 farebnými fotografiami. Všetky výlety opísané v knihe patria skôr medzi náročnejšie turistické podujatia. Naozaj nie sú len prechádzkami, takmer na všetkých je potrebné vydať aj veľa fyzických síl. Čím viac energie si však vyžiadajú, o to silnejšie zážitky a pocity prinesú po absolvovaní.



Veľká spoločenská hra o Slovensku.

Poznáš Slovensko?
Veľká spoločenská hra pre zvedavé deti a dospelých,
ktorí majú radi turistiku, poznávanie a objavovanie Slovenska
Poznáte prírodu, kultúru a históriu Slovenska?
Otestujte sa a prehĺbte si vedomosti vo veľkej spoločenskej hre
Poznáš Slovensko?.

Putovanie po Slovensku
Imaginárna cesta Slovenskom vychádza z Bratislavy a kľukatou trasou po všetkých regiónoch sa oblúkom vracia do východiskového bodu. Každým hodom kockou a každou správnou odpoveďou sa hráči posúvajú k cieľu. Nevyhnú sa ani jednému kútu Slovenska a vždy sa dozvedia niečo nové. Víťazom sa stáva hráč, ktorý najrýchlejšie zvládne vedomostnú okružnú cestu Slovenskom po trase herného plánu a nezastaví sa pri nijakej prekážke.

Hra i vedomostný kvíz
Hra obsahuje dva hracie plány (PRÍRODA/KULTÚRA) s ilustrovanou mapou Slovenska a 1 044 otázkami rozdelenými na 300 kartičkách v štyroch skupinách. Na hrací plán PRÍRODA a turistika sa viažu kartičky s otázkami, fotohádankami a so slepými mapami o neživej a živej prírode, ochrane prírody a turistike. Na hrací plán KULTÚRA sa viažu kartičky s otázkami, fotohádankami a so slepými mapami o sídlach, kultúrno-historických pamiatkach, udalostiach a osobnostiach.



Náročnosť
V hre nie sú ľahké úlohy. Väčšina hráčov v nej určite nájde otázky, na ktoré nebude vedieť odpovedať, alebo sa prvýkrát ocitne na úplne neznámych miestach. Netreba sa však vzdávať! Cieľom hry je nielen sa zabaviť, ale aj spoznať Slovensko a naučiť sa o ňom niečo viac.

Hra Poznáš Slovensko?
- je výbornou hrou vhodnou do akejkoľvek spoločnosti a pri akejkoľvek príležitosti
- ponúka inteligentnú zábavu a dokáže doplniť program na dovolenkách i výletoch v nepriaznivom počasí i počas dlhých zimných večerov
- prináša poučenie i zábavu pre 2 až 4 hráčov alebo tímy, ideálny vek hráčov je 12 až 99 rokov