Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Knihy

Daniel Hevier napísal Ťahák na básne, je to výber slovenských básní

Foto: www.book.review.sk

V knihe autor rozoberá a vykladá básne tak, ako ich chápe on sám.

Bratislava 19. júna (TASR) - Daniel Hevier číta poéziu slovenských autorov. Necháte sa zlákať aj vy?

V čase, keď všetci hovoria o rýchlej dobe a nedostatku času, si ľudia k poézii cesty nehľadajú. Dokonca ich príliš nenavnadí ani fakt, že priemernú básničku tvorí len zopár krátkych riadkov. Jednou z možných príčin je, že ľudia básňam nerozumejú. Len čo vidia niečo bez klasickej konštrukcie s rýmom aabb a s rozbúchanými veršami, časť významu pre nich uteká do neznáma. Tak to aspoň vidím ja.

Daniel Hevier napísal pre nádejných čitateľov Ťahák na básne. Útla knižočka je pre tých, ktorí sa nevedia dostať k hlbším významom básne, alebo chcú svoj pohľad konfrontovať s niekým iným. Kniha obsahuje výber slovenských básní, ktoré autor rozoberá a vykladá tak, ako ich chápe on sám.

„Akoby som bol sám študentom stojacim pred lavicami s úlohou interpretovať nejakú báseň. Alebo akoby som bol profesorom literatúry, ktorý chce nakaziť študentov diagnózou lásky k poézii.“

Treba podotknúť, že Daniel Hevier by bol skvelým učiteľom. Vysvetľuje jednoducho a zrozumiteľne, výklad podloží vlastnými vedomosťami a občas „ukáže“, ako si danú báseň číta on. Od Hollého až po Urbana, pokračujúc Smrekom a mnohými ďalšími. Striedajú sa básne staršie i novšie, kratšie i dlhšie. Aj autorova interpretácia závisí len na jeho pocite a potrebe. „Môžem ponúknuť iba svoju vlastnú skúsenosť, svoj vlastný postoj, svoje vlastné cítenie a vedomosti.”

V každom prípade táto knižka môže byť skvelou inšpiráciou pre široké množstvo čitateľov – či už pre 'stratených' učiteľov slovenčiny, ich žiakov, alebo (budúcich) čitateľov poézie. Nie je to žiadna príručka, ktorej by ste sa museli držať aj po dočítaní, ale súbor umeleckých diel a názorov. Nevtieravých interpretácií bez kázania.

Možno sa teda pýtate, či vás táto kniha naozaj dokáže motivovať na čítanie básní. Nuž, to záleží len na vás. No komentáre skvelého spisovateľa a mimoriadneho čitateľa Daniela Heviera vám prinajmenšom pootvoria oči. Veď básne, to nie sú len rýmy…

Autor recenzie: Katarína Bačová