Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Má požičiavanie e-kníh budúcnosť?

Foto: Ikar

Na Slovensku sa zatiaľ e-knihy nepožičiavajú, no ich čitatelia majú dve možnosti.



Bratislava 8. októbra (TERAZ.sk) - Vytvorte si vo svojom smartfóne, tablete, iPade, alebo čítačke Kindle osobnú knižnicu, do ktorej si budete požičiavať e-knihy. Takto láka nemecká služba Skoobe, ktorá ponúka prístup do databázy e-kníh za 9,99€ mesačne. Podobnú službu požičiavania e-kníh rozbiehajú aj v susednom Česku a v texaskom San Antoniu otvorili knižnicu bez kníh BiblioTech. Má požičiavanie elektronických kníh budúcnosť?

Spomínané služby majú prirodzene aj svoje mínusy. Napríklad Skoobe umožňuje čítať iba tri knihy naraz. Podľa prieskumu nemeckého Spolkového zväzu pre informačné technológie, telekomunikácie a nové médiá, využíva výpožičky e-kníh 15% respondentov. Málo výpovedné číslo, ak nepoznáme detailnejšie povahu prieskumu a zloženie respondentov.

Knižnicu bez kníh BiblioTech zasa nedávno otvorili v texaskom San Antoniu. Je v nej 10.000 e-kníh a 600 čítačiek vrátane laptopov, stolných počítačov, tabletov. Zakladateľa Nelsona Wolffa k tomu údajne inšpiroval Steve Jobs. „Ak chcete vedieť, ako táto knižnica vyzerá, choďte sa pozrieť do obchodu s počítačmi Apple,“ odkazuje nadšenec, podľa ktorého papierové knihy stratili svoje čaro a pre budúce generácie budú mať vraj len malé využitie.

Najnovšie začali požičiavať e-knihy v Česku. Najskôr eReading, po ňom sa chystá Ebookeater. Ani takéto požičiavanie však nie je zadarmo a má viaceré muchy. Užívatelia si môžu požičiavať buď jednotlivé e-knihy alebo využiť cenovo zvýhodnený predplatný balíček. Maximálna doba výpožičky je 21 dní, potom sa kniha v čítačke automaticky zneprístupní.

Jednotlivé výpožičky stoja 69 až 99,- Kč, najmenší predplatný balíček získate za 699,-Kč, v ktorom je zahrnutých 12 výpožičiek. Na prečítanie e-knihy máte tri týždne od chvíle, ako ste si ju z obchodu stiahli do čítačky, čo môže pôsobiť na čitateľa nátlakovo. Predsa len v bežnej knižnici má mesiac a môže si lehotu aj niekoľkokrát predĺžiť.
Negatívom projektu je aj to, že výpožičky budú fungovať len na obmedzenom počte čítačiek a vypožičať si nebude možné ani zďaleka všetky e-knihy (v prípade eReading je to asi pätina, nenájdete tam knihy z populárnych vydavateľstiev ako Grada či Kniha Zlín, ktorá vydáva mimoriadne populárneho Jo Nesba).
Na Slovensku sa zatiaľ e-knihy nepožičiavajú, no ich čitatelia majú dve možnosti.

1) Môžu si vybrať k množstva e-kníh zadarmo – napríklad v Zlatom fonde SME alebo v platforme Wooky, ktorá má u nás najväčšiu ponuku e-kníh, vyše 7000. Z nich je až 1700 zadarmo, nechýba povinná literatúra, či klasika.
2) Druhou možnosťou je využiť niektorú zo špeciálnych akcií, ktoré robia napríklad www.rajknih.sk alebo www.ibux.sk. Bestseller ako Hit týždňa za 2,90€, mimoriadne uvádzacie ceny na horúce novinky (v týchto dňoch napríklad Karikov triler Na smrť II, Banášov Kód 1, Carrie od Stephena Kinga alebo Milovanie Andrey Coddington) či špeciálne balíčky so zľavami až 80%. V takých prípadoch je pre čitateľa lepšie kúpiť si s výraznou zľavou e-knihu nastálo, ako si ju požičiavať za mierne nižšiu cenu na maximálne 21 dní.