Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Knihy

Vylepšená verzia Wooky čítačky e-kníh

Foto: ikar

Čítate elektronické knihy? Bude vás to baviť ešte viac.

Bratislava 20. októbra (Teraz.sk) - Možno si pri čítaní kníh zvyknete robiť poznámky, označovať si zaujímavé citáty a pasáže, dávate si viacero záložiek, prípadne zakladáte farebné papieriky, aby ste v tom mali prehľad.

Pri e-knihách to nie je také jednoduché. Kindle od Amazonu mnohé z týchto funkcií ponúka, ale nie každý má alebo chce mať Kindle, ktorý ponúka len málo slovenských autorov. Riešením je však čítačka Wooky, ktorá prichádza s mnohými vychytávkami.

Ešte pohodlnejšie čítanie elektronických kníh sľubuje vylepšená verzia Wooky čítačky pre zariadenia s operačným systémom Android. Čoskoro pribudne nová verzia aj pre všetkých so systémom iOS. Wooky čítačku, ktorá je zdarma, si doteraz stiahlo v Česku a na Slovensku vyše 200.000 ľudí.

Novú vylepšenú verziu Wooky 3.1 si možno bezplatne stiahnuť v Google play: http://bit.ly/wooky31. Už doterajšia verzia ponúkala jednoduché vkladanie záložiek a prácu s nimi. Aktuálna vyššia verzia ide ešte ďalej: vybraný text si môžete zvýrazniť aj farebne, k dispozícii je niekoľko farieb, do textu si môžete vkladať vlastné poznámky (aj k zvýrazneným častiam textu), zaujímavé časti textu, citáty či odkazy si môžete podčiarknuť a kopírovať, vybraný text a poznámky sa dajú jednoducho zdieľať medzi zariadeniami (vy máte tablet, partner smartfón a chcete ho upozorniť na dôležitú poznámku), poznámky aj vybraný text môžete poslať na e-mail svojho kolegu, smskou priateľovi, viete ich postovať na Facebooku či Google +.

Foto: ikar
Podobné vylepšenia dokážu fanúšikom e-kníh uľahčiť a spríjemniť ich čítanie. Sú užitočné najmä pri odborných knihách, motivačnej literatúre, príručkách pre osobnostný rozvoj, učebniciach. Práca s textom je pritom dostupná cez jednoduché podržanie obrazovky na vybranom slove alebo cez hlavné menu. Intuitívne je aj ďalšie manažovanie poznámok.

Na platforme Wooky funguje viacero internetových kníhkupectiev ako Rajknih.sk, iBux.sk (Ikar), oKnihe.sk (Orange), Klobook.sk (Ringier Axel Springer), či eBooks.gorila.sk. V najširšej ponuke na slovenskom trhu je z vyše 7600 e-kníh asi 1600 zadarmo. E-knihy z Wooky možno čítať aj v Kindle – stačí na začiatku prepojiť účty a potom jednoduchým kliknutím odoslať knihu na Kindle. Z celej ponuky je v tejto chvíli vhodných pre Kindle asi 4000 e-kníh vrátane svetoznámych mien ako Stephen King, Jo Nesbo, Stieg Larsson, Danielle Steelová, ale aj slovenských autorov Jozef Banáš, Jozef Karika, Evita Urbaníková či Andrea Coddington.