Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Knihy

E-knihy zadarmo? Aj slovensky a česky!

Ilustračné foto Foto: Ikar

Ak viete po anglicky , nemecky, či francúzsky a v týchto jazykoch aj v pohode čítate, máte na výber milióny e-kníh.

Bratislava 3. januára (TERAZ.sk) - Existuje množstvo stránok s bezplatným digitálnym obsahom – vynechajme tie ilegálne, populárne torrenty a ďalšie pochybné miesta, kde síce nájdete aj novšie e-knihy, no neraz v hrozivej kvalite. O svedomí ani nehovoriac. Veď prečo by ste nemali platiť za knihu, ktorú niekto tvoril aj rok, či dlhšie, keď platíte v obchode za mlieko alebo lístok na autobus?

Pozrime sa na e-knihy, ktoré sú naozaj zadarmo a legálne, prípadne najnovšie hity za neuveriteľne nízku cenu.

Ak viete po anglicky , nemecky, či francúzsky a v týchto jazykoch aj v pohode čítate, máte na výber milióny e-kníh.

SVETOVÉ DIGI-KNIŽNICE

Tak napríklad digitálne knižnice ako Google Books Search s ambíciou stať sa centrálnym mozgom ľudstva. Milióny kníh, ktoré sú zadarmo, alebo aspoň zobrazenie ukážky.

Projekt Gutenberg ponúka vyše 42.000 e-kníh zadarmo a jeho tvorcom je Michael Hart, ktorého právom prezývajú aj otec digitálnej knihy.

Spomeňme tiež francúzsku digitálnu knižnicu Gallica s vyše 2,5 miliónmi dokumentov. Právo, ekonómia, história, politika. Nájdete tam aj skutočné lahôdky prvých vydaní kníh, ako aj zvukové nahrávky. Mesdammes et Messieurs, ide o skutočnú národnú digitálnu knižnicu s množstvom encyklopedických diel, v ktorej je radosť preklikávať sa. Voila.

Benvenuto su Liber Liber – skúste taliansku knižnicu s tisíckami e-kníh a audiokníh. A tiež je tu Europeana, ManyBooks, Gutenberg Australia.

SLOVENSKY A ČESKY

Ak v cudzích jazykoch nedokážete čítať a preferujete češtinu a slovenčinu, výber sa radikálne zužuje. No stále je z čoho si vyberať.

Začnime Českom - Manuscriptorium, edícia Literatura ke stažení, databáze Česká elektronická knihovna, či Kramerius, kde nájdete vyše 8 miliónov naskenovaných strán plných textov periodík a monografií. Nielen v češtine, ale aj v ruštine a nemčine.

U nás je známy Zlatý fond SME so zdigitalizovanou zbierkou klasikov slovenskej literatúry.

No a vyše 1600 e-kníh zadarmo ponúka aj Wooky na svojej platforme - nájdete tam slovenských a českých klasikov ako Botto, Tajovský, Chalupka, Hašek, Němcová, ale aj súčasné e-knihy autorov, ktorí sa rozhodli otestovať svoje schopnosti bezplatnou prvotinou. A podľa čísel z Wooky, počty stiahnutí hovoria o príjemnom prekvapení.

Napríklad do predvianočného rebríčka TOP 10 najsťahovanejších e-kníh na Slovensku a v Česku sa dostali aj dve bezplatné e-knihy – Štěstí.cz a Spící město.

Štěstí.cz rozpráva o sympatickej štyridsiatničke Anete, ktorá si uvedomí, že rozvodom sa život nekončí a tak využije novodobú podobu jedného z najstarších remesiel – dohadzovačstvo. Sama si potom triedi adeptov a stretáva sa s prípadnými mužmi pre život...

Spící město je zasa príbeh o dobrodružnej ceste do sveta, kde všetci rodičia spia a kde sa začína nemilosrdný boj o prežitie detí vo svete ostatných dospelých.

Podobných e-kníh je v ponuke Wooky oveľa viac, prípadne za naozaj nízku cenu okolo jedného, či dvoch eur. Mimoriadne populárny je aj Hit týždňa za 2,90€, kam sa dostávajú aj nedávne novinky či bestsellery svetoznámych autorov – Jo Nesbo, Paulo Coelho, či Dan Brown.

Platforma Wooky má najväčšiu ponuku na našom trhu (takmer 8000 e-kníh a vyše 120 titulov e-periodík). Fungujú na nej e-shopy ako Rajknih.sk, iBux.sk, Klobook.sk, Gorila.sk či oKnihe.sk.