Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Famózna historická séria Dobrodružstvá kapitána Báthoryho

Dobrodružstvá kapitána Báthoryho Foto: IKAR

Ak máte radi dobrodružné, historické a akčné príbehy, táto séria Juraja Červenáka splní všetky vaše očakávania.

Bratislava 22. septembra (OTS) - „Už za svojich „slovanských“ čias, keď som písal Černokňažníka, Bohatiera či Bivoja, opakovane som si v knihe historika Vojtecha Dangla Bitky a bojiská čítal kapitoly o protitureckých vojnách na našom území, o obliehaní Nových Zámkov, bitke pri Leviciach, slávnych osobných súbojoch uhorských bojovníkov s tými osmanskými. Tak vznikol cyklus Dobrodružstvá kapitána Báthoryho,“ spomína Juraj Červenák.

Už prvý diel Strážcovia Varadína ponúka všehochuť: dokonale vykreslené historické pozadie, bojové scény, troška mágie. Príbeh plynie, nie sú tam takmer žiadne hluché miesta, baví vás, miestami to celé osvieži korenistý humor a neustále sa čosi deje, takže si nestačíte ani vydýchnuť.

O čom sú Dobrodružstvá kapitána Báthoryho?
Je to epos o protitureckých vojnách v Uhorsku, Sedmohradsku, Chorvátsku a Stredomorí v druhej polovici 17. storočia. Séria má zatiaľ 5 kníh:
1. Strážcovia Varadína
2. Brána Irkally
3. Diablova pevnosť
4. Železný polmesiac
5. Hradba západu


Kapitán Kornélius Báthory, šermiar, rytier a básnik, už mnohokrát preukázal svoje vojenské kvality. Ako človek však zlyhal, keď po smrti manželky zanevrel na svojho syna a radšej dal prednosť vojenskej kariére. Dnes, keď má Michal Báthory 12 rokov, Kornel chce všetko napraviť a opäť mu byť otcom. Osud však chce, aby úprimnosť svojho pokánia dokázal veľkými obeťami a podstúpil neslýchané útrapy. Michal je totiž zajatý lúpežnými martalovcami a kým sa jeho otec vystrábi z ťažkých zranení, stopy po chlapcovi pohltí Osmanská ríša. Skončil v otroctve alebo v niektorom z janičiarskych výcvikových táborov? Je len jediný človek, ktorý vie, kam presne Michala odvliekli. A ten sa práve pripojil k tureckej invázii do Sedmohradska. Kornel sa vydáva na cestu k transylvánskej pevnosti Varadín, proti ktorej už tiahne obrovská presila Turkov...

Slávny turkobijca Kornel Báthory
Kornel Báthory je fiktívna postava, ale má predobraz v niekoľkých reálnych bojovníkoch a vojvodcoch, ktorí žili v 17. storočí. Okrem neho v sérii vystupuje množstvo dobových osobností, na kresťanskej i moslimskej strane, jednou z najdôležitejších postáv je turecký vzdelanec, cestovateľ a kronikár Evliya Čelebi, vďaka ktorého zápiskom dnes vieme mnoho zaujímavostí aj o slovenskej histórii.

Ako vysvetľuje J.Červenák, Báthoryho príhody sa neodohrávajú len na území dnešného Slovenska, ale aj v Sedmohradsku, Chorvátsku či dokonca v Stredomorí a vo vzdialenom pohraničí Osmanskej ríše, v dnešnej Sýrii či Iraku.

Doterajším vyvrcholením cyklu je dvojromán Železný polmesiac / Hradba západu, ktorý opisuje posledné veľké ťaženie Osmanov na územia severnej od Dunaja. Predovšetkým bitku pri Parkáne (dnešné Štúrovo) a obliehanie pevnosti Nové Zámky.

„V šiestej časti, ktorú pozvoľna pripravujem a chcel by som ju začať písať v priebehu budúceho roka, sa Báthory a jeho priatelia (i nepriatelia, prirodzene) zúčastnia oslobodzovania Nitry. Tá bola v rokoch 1663 - 1664 niekoľko mesiacov okupovaná Osmanmi. A tiež sa zapoja do veľkej bitky pod Levickým hradom,“ dodáva Juraj Červenák pre SkveléKnihy.sk.