Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Knihy

Halina Pawlowská má recept na dlhoročné manželstvo

Halina Pawlowská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo svojej 23. knihe prináša česká spisovateľka aj čitateľkám na Slovensku príbeh svojho manželstva.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Knižnú novinku s názvom Pravda o mém muži dnes v preplnenom bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej predstavila česká spisovateľka, scenáristka a moderátorka Halina Pawlowská. Vo svojej 23. knihe prináša aj čitateľkám na Slovensku príbeh svojho manželstva. "Začala som ho písať, keď som bola najviac smutná, aby som si spomenula, aká som bola veselá. Ako som milovala a ako som bola milovaná," uviedla ku knihe, ktorú venovala manželovi Zdeňkovi. Písaním "románu o veľkej a dlhej láske" sa vyrovnávala s bolestivou stratou manžela, s ktorým prežila 37 rokov.

"Je to román, nie je to žiadny denník, kronika, nie je to faktografický záznam reality. Je to román, ako bolo Díky za každé nové ráno, dokonca mi v tom románe vystupuje rovnaká hrdinka," povedala pre TASR Halina Pawlowská. Jej čitateľky sa vždy zaujímali o to, ako spisovateľkin manžel vyzerá, čo má na ňom najradšej či naopak neznáša a či má recept na šťastné manželstvo. Pawlowská o svojom manželovi na verejnosti nikdy nechcela rozprávať. Keď v lete po krátkej chorobe zomrel, rozhodla sa uchovať si naňho pekné spomienky v podobe milostného románu. "Píšem od 12 rokov a od 20 rokov profesionálne, všetky emócie zaznamenávam. Bola to pre mňa terapia, ale ten román nie je terapia," vysvetlila autorka, ktorá v knihe svojím originálnym spôsobom, s nadhľadom a zábavne prezrádza príbehy zo svojho dlhoročného manželského života. "To škaredé je pravda, to pekné som si vymyslela," zažartovala a o svojom spolužití s manželom vážnejším tónom prezradila: "Boli sme úplne rozdielni vo všetkom, ale úplne rovnaký sme mali zmysel pre humor a vkus a intuíciu na ľudí."

Pravdu o mém muži pokrstila Halina Pawlowská v pondelok (2.12.) v Prahe za bohatej účasti jej známych a kamarátov, osobností českého šoubiznisu. Na krst knihy "o dlhej láske" pozvala známe dvojice, ktoré tvoria dlhoročné zväzky - "tých, ktorí vedia dlho a veľmi pekne milovať" a zorganizovala anketu. Každý pár dostal papierové srdiečko, na ktoré mal uviesť počet spoločných rokov. "Herec Jan Skopeček je so svojou ženou Věrou Tichánkovou 66 rokov, ten sa stal víťazom," pochválila sa úspešným krstom spisovateľka, ktorá predsa má svoj recept na dlhoročné manželstvo: "Najdôležitejšia je láska, nehovorím vášeň a chtíč, hovorím láska. Znamená to, že ten druhý sa stáva kus vás. Myslím si, že človek je párový typ a vy ste len ako polovica orecha bez toho druhého."