Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Hry o život Suzanne Collinsovej

Obálka knihy Foto: ikar.sk

Trilógia, ktorá do vás zaryje svoje nemilosrdné pazúry a nepustí ešte dlho po tom, čo dočítate poslednú vetu poslednej knihy. Prečo je toto sci-fi totálne strhujúce? "Suzanne Collinsová vie písať".

Bratislava 10. augusta (TASR) - Trilógia, ktorá do vás zaryje svoje nemilosrdné pazúry a nepustí ešte dlho po tom, čo dočítate poslednú vetu poslednej knihy. A ak vo vás drieme čo i len kúsoček dobrodruha, táto rýchla, šialene emocionálna jazda, plná napätia, sa vám bude páčiť. Veľmi sa vám bude páčiť.

Pred pár mesiacmi Hollywood vypustil kasový trhák The Hunger Games (Hry o život), ktorý sa vďaka masívnej kampani a niekoľkým prestížnym filmovým oceneniam stal dostatočne populárny aj na Slovensku. A v žiare reflektorov sa s filmom zviezla aj knižná predloha od Suzanne Collinsovej.

Abstinenčné príznaky
Úprimne sa priznávam, komerčná kampaň okolo kníh ma absolútne nepriťahovala. Naopak, zdráhala som sa po nich siahnuť, aj keď dávnejšie mi ich odporúčali. Dva týždne pri mori a mnoho hodín cesty autom si však vyžiadali ľahké letné čítanie. A možno ani nemusí byť také ľahké. Veď čím dlhšie mi bude trvať prelúskať sa knihou, tým lepšie. Pri platení v kníhkupectve za prvý diel – Hry o život – som ešte netušila, že mi chýbajúce diely na dovolenke budú spôsobovať priam abstinenčné príznaky.

Plagát k filmu Hry o život
Foto: ikar.sk
Jej svet dokonale funguje
Dôvod, prečo je toto sci-fi dielo totálne strhujúce, je jednoduchý – Suzanne Collinsová vie písať. Svet, ktorý vytvorila, dokonale funguje. Jej postapokalyptická verzia Spojených štátov, správanie ľudí a štruktúra spoločnosti je uveriteľná. Hlavná postava – Katniss Everdeenová – je reálna, nehrdinská, sebecká, vystrašená a až na to, že neuveriteľne strieľa z luku, úplne obyčajná. Aj keď sa zdá, že príbeh je vystavaný na základoch ľúbostného trojuholníka a zároveň boja o moc nad krajinou, autorka sa vyhla nechutným klišé. Nemusíte sa obávať presladených replík a dlhých nezmysluplných hĺbaniach nad láskou či hrdinských rečičiek o spasení sveta. Nie že by Katniss nezvádzala vnútorné morálne dilemy, avšak jej ide najmä o jedno – o prežitie. Všetko ostatné je druhoradé.

Zaujímavé na Collinsovej štýle je aj jej schopnosť využívať slová efektívne. Opisy postáv, dejov či prostredia sú stručné, no keď sa nad tým napokon zamyslíte, dokážete si všetko podrobne a jasne predstaviť. A tak príbeh plynie dynamicky a nerušivo, čitateľ ostáva chytený v jej sieťach slov a viet od začiatku po koniec.

Silná emocionálna bomba
Collinsová svoju hrdinku naozaj nesmierne potrápila. Nešetrila ju a v troch knihách z naivného dievčaťa spravila osudom nenávidenú, poznačenú ženu. Napriek tomu, že sa k svojmu dielu autorka postavila tvrdo a nežensky, vytvorila silnú emocionálnu bombu. Tristostranové knihy som zhltla v priebehu niekoľkých hodín s červenými opuchnutými očami.

Jedinou nevýhodou trilógie je žáner. Sci-fi nie je pre každého, no aj tak mám pocit, že tieto knihy dokážu zaujať oveľa širšie spektrum ľudí. Drsná akcia a ľúbostný príbeh, (ne)ženská hlavná hrdinka a napokon pokus o vyššiu pointu, o akú sa mnoho sci-fi kníh pokúša – sebareflexia.





Autorku recenzie je Zuzana Uhalová, viac informácií nájdete na www.book.review.sk.