Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Ako sa dostať z otroctva nikotínu, radí vo svojej knihe Ivo Toman

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skutočné telesné abstinenčné príznaky zmiznú o niekoľko dní. Potom už väčšina z nás má len psychické problémy, tvrdí spisovateľ a motivátor Toman.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Spisovateľ a motivátor Ivo Toman nedávno dokončil svoju najnovšiu knihu Absťák. Prezrádza v nej svoj návod na to, ako prestať fajčiť bez abstinenčných príznakov a bez strachu z priberania na hmotnosti. Toman získal svoju prvú skúsenosť s cigaretou vo svojich 20 rokoch. Dovtedy bol ráznym odporcom tabaku, no závislosti od nikotínu podľahol aj on. Fajčil takmer 26 rokov a zo dňa na deň prestal.

"Prestať fajčiť je hrozne ťažké. Navyše, budem veľmi trpieť. Priberiem. Nedokážem sa na nič sústrediť. Vydržia to len tí najsilnejší ľudia, ale slabosi tomu asi podľahnú," poznamenal autor na margo toho, ako väčšina ľudí rozmýšľa, keď uvažuje, že prestane fajčiť. Štatistiky hovoria, že celkovo tomuto zlozvyku holduje 28 percent európskej populácie nad 18 rokov. Na Slovensku fajčí 23 percent a v Česku 29 %. Muži fajčia viac ako ženy, 51 % ľudí nikdy nefajčilo a len 21 % prestalo.

Kniha Absťák ponúka návod ako prestať fajčiť od človeka, ktorému naopak lekári pri Tourettovom syndróme, ktorým trpí, istú dávku nikotínu odporúčajú, pretože znižuje účinky tejto choroby. "Mnohí často prestávajú fajčiť s pocitom, ako keby mali zabehnúť maratón a hneď potom zdolať Mount Everest v plavkách. Všetko je však v hlave a ani silná vôľa nie je najdôležitejšia. Skutočné telesné abstinenčné príznaky zmiznú o niekoľko dní. Potom už väčšina z nás má len psychické problémy," tvrdí Toman, ktorý vo svojej najnovšej publikácii zverejnil kompletný denník za prvé dva mesiace, čo nefajčil a opísal v ňom všetky svoje pocity a postrehy.

"Na svojom príklade môžem potvrdiť, že pocit vyslobodenia z otroctva nikotínu je k nezaplateniu," dodal najpredávanejší český autor na Slovensku za minulý rok.

Tento týždeň odštartuje Ivo Toman sériu autogramiád po Slovensku. Jeho prvou zastávkou bude bratislavské kníhkupectvo na Poštovej ulici (11.10.), pokračovať bude v Žiline (14.10.), Košiciach (15.10.) a vo Zvolene (16.10.). TASR informoval Dodo Mikláš zo spoločnosti ACCESS Production.