Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

J. Beňová vydala novú knihu Flanérova košeľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V košeli flanéra strávila Beňová dva roky túlaním sa po bratislavských uliciach.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Flanérova košeľa je názov novej knihy spisovateľky Jany Beňovej. S podtitulom "8 a pol bratislavských ulíc" vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve BRaK.

Flanér je na okraji spoločnosti a ulice, ktorými sa potuluje, sú často svojím spôsobom perifériou mesta. Nie sú to ulice, ktoré si obyvatelia či turisti vyberajú na prechádzky. Flanér je na okraji spoločnosti, zato ju pozorne vníma a pozoruje. Je psom svojej doby. A ako taký veľmi dobre pozná jej vône a pachy. Nič neprodukuje. Nič, čo by sa rátalo.

"Bratislavským flanérom, a teraz mi napadá, že tým pravým slovenským ekvivalentom bude asi flákač, som už 35 rokov. Preto som jednej bratislavskej ulici nevenovala aktuálne viac ako tri mesiace," uvádza v predhovore knihy Beňová s tým, že pozorovala, čo sa na ulici odohráva, čo je na nej zaujímavé, čo ju charakterizuje, odlišuje od iných ulíc, aké prípadné kauzy sú s ňou spojené, čo je najzaujímavejšie v jej minulosti, aká je v noci a čo ju, možno, čaká v budúcnosti. "V rámci svojich prechádzok som hovorila s ľuďmi, ktorí tu žijú a pracujú, a tými, ktorí tadiaľto prechádzajú. S ľuďmi z ulice. Niektorí novinári idú na zaujímavé miesta, pobudnú tam týždeň-dva a napíšu reportáž. Ja som strávila len pár mesiacov vytrvalým túlaním sa po jednej z ulíc svojho mesta," priblížila autorka.

V košeli flanéra strávila Beňová dva roky túlaním sa po bratislavských uliciach. Kniha je výsledkom jej pozorovaní, zážitkov a rozhovorov s ľuďmi z ulice. Súčasťou knihy sú maľby bratislavských ulíc od Mareka Cínu a fotografie od Evy Benkovej, Mareka Jančúcha, Soni Maletz a Martina Kleibla.

Jana Beňová je autorkou románu Plán odprevádzania (Café Hyena), za ktorý získala v roku 2012 Cenu Európskej únie za literatúru a preložili ho do štrnástich jazykov. Podpísala sa pod tri zbierky poézie a štyri romány. Narodila sa v Bratislave a práve jej uliciam venovala svoju najnovšiu knihu rozhovorov.