Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Jeseň patrí knihám

Hviezdami tohtoročnej Bibliotéky v Inchebe sú Oliver Pötzsch, Michail Šiškin a Helen Fields Foto: Incheba

Hviezdami tohtoročnej Bibliotéky v Inchebe sú Oliver Pötzsch, Michail Šiškin a Helen Fields.

Bratislava 8. novembra (OTS) - Prezentáciu domácej aj zahraničnej literárnej tvorby, knižné novinky a tradične aj bohatý literárny sprievodný program pre dospelých a deti do bratislavskej Incheby prináša v poradí už 30. ročník medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka. Od štvrtka 9. do nedele 12. novembra bude pre návštevníkov pripravená široká ponuka knižných titulov od viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska, Rumunska a z Ukrajiny. Súbežná výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika pre zmenu ukáže učebné pomôcky, vďaka ktorým bude škola hrou.

Zahraničné hviezdy aj zvučné mená zo Slovenska
Pri pátraní po krvavej rodinnej histórii narazil na mučiace nástroje svojich predkov. Oliver Pötzsch, autor úspešnej historickej detektívnej série o Hrobárovi, na Bibliotéku prináša nové pokračovanie s názvom Hrobár a dievčina a knihu osobne predstaví hneď v prvý deň veľtrhu, štvrtok 9.11. o 17:00. Ďalším zvučným menom zo zahraničia je ruský autor žijúci vo Švajčiarsku, Michail Šiškin. Vo svojej novej knihe Moje Rusko: Vojna či mier pátra po skutočnom príbehu Putinovho režimu a invázie na Ukrajinu. Návštevníkom Bibliotéky sa predstaví v sobotu 11.11. o 17:30. V sobotu o 16:30 návštevníci môžu zavítať na besedu s autorkou brilantných trilerov Dokonalé stopy či Dokonalá korisť, Helen Fields.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia slovenskej detektívky. Svoje najnovšie knihy osobne predstavia Juraj Červenák, ale aj Václav Neuer či Peter Šloser. Manželia Anton a Andrea Heretikovci, ktorých besedy sú vždy veľmi navštevované, prídu na Bibliotéku diskutovať o novinke Smrť ako perspektíva a o tom, čo potrebujeme vedieť o smrti, aby sme sa jej menej báli. Držiteľka Ceny EÚ za literatúru, Svetlana Žuchová, predstaví svoju najnovšiu novelu Dni matiek. O svojom diele Postsedliaci, príde porozprávať sociálny antropológ Juraj Buzalka, ktorý vecne a kriticky komentuje naše ilúzie o sebe.

Foto: Incheba

Sprievodné programy pobežia počas celých 4 dní až na 5 literárnych pódiách, kompletný harmonogram je dostupný na www.incheba.sk.

Rozprávkový knižný svet pre deti
Nikto už nepochybuje o tom, že žiť s knihami od najútlejšieho veku je dôležité pre rozvoj slovnej zásoby, pozornosti a kreativity. Na detských čitateľov myslí aj Bibliotéka: Braňo Jobus so svojím Ultra nechutným komandom, Vanda Rozenbergová a pavúčia rodinka Websterovci 4, Babča Kardošová a Traja kamoši, Miriam Bielichová a jej príbeh o kamarátovi Trpaslíkovi či spevák a autor Peter Nagy o séria O princeznej Eleanore na veľtrhu otvoria brány detskej predstavivosti.

Gabriela Futová ďalej porozpráva o Očkovi Špehúňovi, Zuzana Štelbaská predstaví Tarzanky a škriatkov, Hugo Sníček vyspovedá svojich kolegov z televízie, zaspieva aj zarapuje a Emília Popálencová dá deťom Návod na obsluhu rodičov. Na Bibliotéke sa bude nakrúcať aj populárna relácia Knihy od stonožky. To je však stále len časť programu pre deti, ktorý je nabitý rozprávkami, hrami, hudbou a zábavnými aktivitami.

Svet komiksov a fantázie, ale aj kúsok reality a vedy
Návštevníci môžu na Bibliotéke diskutovať s odborníkmi o komikse aj o tom, ako sa darí fantastike v slovenskom prostredí. FantáziaFEST ponúkne aj rady mladým začínajúcim autorom, odhalí dôvod, prečo tisícky čitateľov siahajú po žánri fantasy a predstaví novinky z pera najznámejších a najlepších autorov slovenskej fantastiky. Zároveň budú vyhlásené výsledky literárnej súťaže Martinus Cena fantázie 2023. Kúsky reality v podobe knihy zasa na veľtrh prinesie známy „vedátor“ Samuel Kováčik. V piatok o 16:30 sa bude diskutovať o konšpiráciách – novinár Vladimír Šnídl a odborník Jakub Goda okrem iného uvedú praktické príklady a poradia záujemcom, ako „prežiť stret s konšpiráciou bez ujmy“.

Počas Bibliotéky sa bude rovnako konať podujatie Týždeň vedy a techniky AMAVET 2023 (v dňoch 9.-10.11.). Na finále sa zúčastnia desiatky mladých ľudí – žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa vo svojom voľnom čase neúnavne venovali tvorbe „vedátorského“ projektu a postúpili z krajských kôl súťaže do Bratislavy.

Foto: Incheba

Známe tváre z televízie a sociálnych sietí
Na veľtrhu môžu návštevníci stretnúť aj známe tváre z televízie a sociálnych sietí. Návštevníkom sa osobne predstavia Najvernejší – Juraj Bača a Juraj Ferko či účastníci šou Pečie celé Slovensko 2. Cukrárka Petra Tóthová bude mať navyše aj samostatnú autogramiádu k svojej knihe (piatok 10.11 o 13:00). Známe slovenské „bookstagramerky“ @evaoknihach, @claudia.p.torkan a @mdnight.reads porozprávajú o tom, čo sa skrýva za ich prácou a čo obnáša vytvorenie úspešného „bookstagramu“ (sobota 11.11. o 12:00).

Podpora ukrajinskej literatúry
Bibliotéka aj v tomto roku dala bezplatný priestor na prezentáciu ukrajinských vydavateľstiev a autorov, ktorí sa odprezentujú aj v rámci sprievodného programu. Diskutovať sa bude napríklad o literatúre v čase vojny, no na svoje si prídu aj najmladší čitatelia prostredníctvom prezentácie detskej literatúry. V porovnaní s vlaňajším ročníkom je podpora ukrajinských autorov ešte výraznejšia.

Bibliotéka v RTVS
Bibliotéku bude sprevádzať aj špeciálne vysielanie na programových okruhoch partnera veľtrhu, RTVS. Divákov a poslucháčov čaká pred a počas trvania veľtrhu množstvo špeciálnych relácií. RTVS bude naživo prinášať informácie aj o aktuálnom dianí na Bibliotéke.

Knižný veľtrh Bibliotéka sa uskutoční od 9. do 12. novembra v Incheba Expo Bratislava. Kompletné sprievodné programy sú dostupné na www.incheba.sk. Veľtrh v rovnakom termíne dopĺňa aj obľúbená výstava minerálov, drahých kameňov a fosílií Minerály Bratislava a v dňoch 10. – 11. novembra sa k nim pridá aj kozmetický veľtrh Interbeauty. Na všetky podujatia postačuje jedna vstupenka. Hlavným partnerom je Zoznam.sk, vstupenky sú dostupné na Predpredaj.sk.
Ďalšími partnermi sú Školské.sk a Finreport.sk.

Otváracie hodiny:
štvrtok – sobota 9:00 – 19:00
nedeľa 9:00 – 18:00