Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Knihy

Kniha Iba jeden rok je povinnou jazdou pre každého milovníka romantiky

Iba jeden deň stačil Allyson na to, aby sa zamilovala. Bolo to romantické, bolo to bláznivé a bolo to... nezabudnuteľné. Cesty Allyson a Willema sa vďaka krutej hre osudu rozišli. Bude im stačiť Iba jeden rok na to, aby sa znovu našli? Kniha Iba jeden rok nám po úspešnej knihe Iba jeden deň od veľkej romantičky Gayle Formanovej konečne prináša Willemov príbeh. Ten istý jeden rok, odlišná verzia príbehu. Foto: TASR/www.book.review.sk

Po úspešnej knihe Iba jeden deň od Gayle Formanovej prináša ten istý príbeh, no odlišnú verziu.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Iba jeden deň stačil Allyson na to, aby sa zamilovala. Bolo to romantické, bolo to bláznivé a bolo to... nezabudnuteľné. Cesty Allyson a Willema sa vďaka krutej hre osudu rozišli. Bude im stačiť Iba jeden rok na to, aby sa znovu našli?

Kniha Iba jeden rok nám po úspešnej knihe Iba jeden deň od veľkej romantičky Gayle Formanovej konečne prináša Willemov príbeh. Ten istý jeden rok, odlišná verzia príbehu. V prvom diele sme sa o Willemovi veľa nedozvedeli - v podstate bol pre nás až do konca iba príťažlivý cudzinec a hoci už od začiatku tak trochu tušíme, že sa v ňom skrýva čosi viac, jeho činy nehrajú veľmi v jeho prospech. Svoju šancu tak dostáva práve v knihe Iba jeden rok.

Čítať knihu z Allysoninho pohľadu a následne z Willemovho je ako čítať dve úplne odlišné diela - a predsa je tu niečo, čo ich navzájom prepája. Ak sa preto chystáte na Iba jeden rok, odporúčam vám znovu si prečítať prvý diel, alebo ho mať celý čas po ruke a priebežne si sledovať časovú os aj v Allysoninej knihe. Formanová to totiž vymyslela tak, že odrazu všetko do všetkého zapadne.

Scény, ktorým ste v knihe Iba jeden deň neprikladali veľký význam, sa v druhom diele premenia na najdôležitejšie a najkľúčovejšie okamihy celej série. To, čo vyzeralo ako nepodstatná kapitola, nadobudne v knihe Iba jeden rok úplne nový význam, z ktorého vám bude behať mráz po chrbte.

Zatiaľ čo sa Allyson doma v Amerike neúnavne snaží nájsť aspoň malilinkú stopu, ktorá by ju mohla priviesť k Willemovi, on zahájil svoju vlastnú pátraciu akciu. A hoci mu nevydrží tak dlho, ako našej húževnatej hrdinke z prvej knihy, na krásnu 'Lulu' len tak ľahko nedokáže zabudnúť a kamkoľvek ho jeho túlavé topánky nasledujúci rok zavedú, Lulu je od neho vzdialená len jednu sladkú spomienku.

Pevne verím, že mnohí z vás si Willema zamilujú minimálne tak, ako som si ho zamilovala ja. So všetkými chybami a nedokonalosťami, osobnými démonmi a hlavne veľkým srdcom, ktoré dokáže milovať ešte dlho potom, čo zapadne slnko za jedným obyčajne-neobyčajným dňom.

Musím sa priznať, že som ostala trochu zarazená a sklamaná z netrpezlivo očakávaného knižného finále. Hoci je dynamicky vystupňované a ešte pár viet pred koncom vlastne ani neviete, na čom naši hrdinovia sú, osobne si myslím, že sme si zaslúžili trochu viac. Trochu viac emócií, trochu lepšie zakončenie, možno aspoň trochu dlhší dojazd, ktorý by nám umožnil lepšie stráviť udalosti z posledných strán, rozlúčiť sa s postavami.

Záver-nezáver, kniha je spolu so svojím súrodencom, knihou Iba jeden deň, povinnou jazdou pre každého milovníka kvalitnej romantiky, vtipných a pohotových dialógov a príbehov o druhej šanci.