Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Knihy

V knihe Piešťanská spojka zažije čitateľ riadnu dávku dobrodružstva

Foto: Artis Omnis

Bývalý vysokopostavený pracovník bezpečnostných zložiek napísal politicko-špionážny triler odohrávajúci sa na Slovensku.

Bratislava 10. decembra (TERAZ.sk) - V knihe Peter Adamecký - Piešťanská spojka na seba narazia záujmy tajných služieb dvoch svetových veľmocí, tradičných rivalov: USA a Ruska. Súboju asistujú príslušníci slovenskej spravodajskej služby, politická elita, médiá aj obchodníci so zbraňami. Svoju rolu odohrá aj prezident.

Nitky napínavého príbehu spriadol dokopy bývalý vysokopostavený pracovník slovenských bezpečnostných služieb Peter Adamecký. Kniha je písaná ako fikcia, pozornému čitateľovi však určite neuniknú detaily, ktoré si mohol všimnúť v hektickej dobe počas dvoch dekád samostatnosti Slovenska.

„Niektoré veci z románu sa možno v pozmenenej podobe naozaj stali. Iné sa neudiali, ale nie je vylúčené, že sa ešte môžu udiať. Fikcia sa niekedy môže stať realitou. súvislosti so svojou minulou prácou som viazaný mlčanlivosťou a taktiež som držiteľom platného osvedčenia pre oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami pre stupeň Prísne Tajné, o ktoré by som nerád prišiel. Preto ide o román, kde sú postavy vymyslené a akákoľvek podobnosť je čisto náhodná,“ komentuje dej knihy Peter Adamecký.

Čitateľ sa dočká napínavých scén, prekvapivých zvratov a zažije riadnu dávku dobrodružstva. Nazrie aj do najtajnejších salónov, kde sa rozhoduje o budúcnosti krajiny. A pod povrchom zatiaľ prebieha utajený boj na život a na smrť. Kde skončia citlivé materiály a kto si zachráni zdravú kožu? Dramatické udalosti štyroch dní, v ktorých sa príbeh odohráva, prinesú šokujúce odhalenia, vraždy, únosy, násilie, zdemolované výklady i autá, nepokoje v uliciach, politické vzostupy i pády.

Ukážka z románu „Nemôžete ma vyraziť.“ Víťazoslávne sa pozrel na riaditeľa Služby. „Nie? A povedz nám prečo?“ „Celú akciu som robil pre CIA.“ Všetci v miestnosti na neho vytreštili oči. „Áno, som ich človek. Teraz mi volal Tom Ongetti. Poznáte ho, viete kto to je. Ten ma riadi, ten mi povedal, aby som to získal.“ Kraus sa začal usmievať. „Američania sú naši spojenci, nie Rusi. S tými by si sa nemal veľmi bratríčkovať, pán riaditeľ,“ pozrel pohoršene na Boryho a nahlas sa zasmial. „Sme spolu v NATO, pomáhame im, keď treba aj keď netreba. Nepomáhame Rusom v Čečensku, ale Američanom v Afganistane, alebo sa mýlim? Všetko im poviem a oni ma podržia. Oni by mali dostať tamto,“ ukázal na trezor, „a nie nejakí Rusi.“

Knihu sme prvýkrát prezentovali symbolicky 17. novembra na knižnom veľtrhu Bibliotéka.