Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Kniha plná dobových fotografií a pohľadníc zachytáva Štrbské Pleso

Na snímke nová publikácia Jozefa Hubera Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách vo Vysokých Tatrách 27. mája 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na fotografiách a pohľadniciach sú okrem iného zachytené napr. plachetnice na jazere, ľudia kúpajúci sa na Vianoce na nezamrznutej hladine Štrbského plesa.

Štrbské Pleso 27. mája (TASR) – O histórii obce Štrba vydali za posledný rok už tretiu historickú publikáciu. Tá najnovšia je od Jozefa Hubera a nesie názov Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách. „Snažíme sa priblížiť históriu Štrbského Plesa i celej obce verejnosti i mládeži. Minulý rok sme vydali knihu Premeny obce, kde sme na fotografiách ľudí ukázali ako sa dedina vyvíjala. O niečo neskôr sme v spolupráci s pánom Milanom Koreňom vydali ďalšiu knihu Od Štrby po Štrbský štít,“ objasnil starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Fotografie a pohľadnice do najnovšej knihy vyberal starosta práve spolu s autorom knihy. Huber publikáciu zostavil z vlastných fotografií a pohľadníc, ktoré doplnil o archívne záznamy obce. „Publikácia bola vydaná v rámci 140. výročia vzniku Štrbského Plesa, zachytáva obdobie od prvých budov na Štrbskom Plese až po obdobie majstrovstiev sveta v roku 1970. Celkový náklad je 3000 kusov a je vydaná aj v anglickej mutácii,“ upozornil Sýkora.
Účastníci krstu listujú v novej publikácii Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 27. mája 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na fotografiách a pohľadniciach sú okrem iného zachytené napr. plachetnice na jazere, ľudia kúpajúci sa na Vianoce na nezamrznutej hladine Štrbského plesa, ale tiež furmani ťažiaci ľad. Okrem toho tu čitatelia nájdu podobizne Máši Haľamovej, ktorej na Štrbskom Plese inštalovali aj pamätnú tabuľu, grófa Szentivanyiho, zakladateľa Štrbského Plesa a Jána Móryho, ktorý vybudoval Nové Štrbské Pleso. „Tá kniha je zostavená tak, aby ľudia, ktorí sa na Štrbskom Plese nevyznajú, sa vedeli zorientovať a nájsť jednotlivé objekty. Sú tam napr. dve mapky, kde sú jednotlivé budovy zaznačené,“ vysvetľuje starosta obce Štrba.

Autor publikácie Jozef Huber je dlhoročný obyvateľ Štrbského Plesa, ktorý v Tatrách roky pôsobil a žil vo Vile Marína, podobne ako aj spisovateľka Máša Haľamová. Krst knihy sa dnes uskutočnil práve na brehu jazera pri tejto vile a publikáciu krstili vodou zo Štrbského plesa. Krstnou mamou je na prianie pána Hubera dcéra Jána Móryho Andrea.