Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Knihy

Knihu Antona Halku Cesta za slobodou vydajú

Ilustračné foto Foto: TASR

Bratislava 27. augusta (TASR) - Svetové združenie bývalých československých politických väzňov (SZČPV) pripravuje vydanie knihy Antona Halka "Cesta za slobodou."

Bratislava 27. augusta (TASR) - Svetové združenie bývalých československých politických väzňov (SZČPV) pripravuje vydanie knihy Antona Halka "Cesta za slobodou." Združenie sa o to pokúšalo bez úspechu niekoľko rokov.

Dôvodom bol nedostatok financií. Dotácia z ministerstva vnútra na to nepostačovala, a z toho dôvodu bolo nútené v projekte na tento rok zrušiť jej vydanie. Na tento účel však poskytol SZČPV vlastné financie syn politického väzňa Kazimír Krivoš.

Rodáka z Rajca Antona Halka odsúdili ako 19-ročného za zbehnutie zo základnej vojenskej služby na 14 rokov a počas väzenia ešte navyše za pokus o odoslanie listu do Vatikánu na ďalší 4,5-ročný trest. Vo väzení v Leopoldove prežil 17,5-roka.

Vyučil sa za frézara a zaujímala ho aj politika, dejiny a umenie. Jeho snom bolo emigrovať do Ameriky, ktorú poznal len z vysielania Hlasu Ameriky či Vatikánskeho rozhlasu. V roku 1972 narukoval na základnú vojenskú službu a rozhodol sa utiecť na Západ z posádky, umiestnenej blízko západných hraníc. Jeho útek sa však nepodaril.

Na slobodu sa dostal 8. decembra 1989 a neskôr ho rehabilitovali. Zomrel v máji 2010 vo veku nedožitých 58 rokov.