Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Knižná revue ocení víťazov ankety Kniha roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Víťazi si cenu prevezmú osobne počas slávnostného večera, ktorý sa bude vysielať online.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Víťazi čitateľskej ankety Kniha roka 2019, ktorú 28-krát vyhlásilo Literárne informačné centrum (LIC) v Bratislave spolu s mesačníkom Knižná revue, si v pondelok prevezmú ocenenia počas slávnostného večera. Na vhodný moment čakali organizátori do jesene, no pre pretrvávajúcu pandémiu sa rozhodli pre online prenos podujatia. Ten sa začne na facebookovej stránke podujatia o 17.00 h.

Ako ďalej TASR informovala Denisa Vološčuková z Knižnej revue, výsledky hlasovania v čitateľskej ankete o najlepšiu knihu roka 2019 boli verejnosti známe už v apríli. "Cenu čitateľov v kategórii Kniha roka 2019 dostala vedecká publikácia Fašizmus Jakuba Drábika z vydavateľstva Premedia. Knihou roka za debut sa stala ilustrovaná kniha pre deti Evy Urbanovej Jeleňatý a Kravatý z vydavateľstva OZ FACE," dodala.

Víťazi si cenu prevezmú osobne počas slávnostného večera, ktorý sa bude vysielať online. "Jakubovi Drábikovi, Eve Urbanovej a ich vydavateľom sme gratulovali na stránkach Knižnej revue už po zverejnení výsledkov, v čase prvej vlny pandémie, ale slávnostné udelenie cien sme odložili na jeseň," uviedla šéfredaktorka mesačníka Tina Čorná. Dodala, že anketa, ktorá v tomto roku zmenila svoj štatút, pritiahla pozornosť čitateľov. "Chceme sa im verejne poďakovať za ich hlasy. Opatrenia v čase druhej vlny poposúvali našu slávnosť na posledný novembrový deň. Pripomenieme si dva skvelé, stále aktuálne tituly. A autorov, ktorí si zaslúžia ocenenia, predstavíme čitateľom aspoň online," poznamenala.

Večerom bude sprevádzať literárny vedec, publicista a predchádzajúci šéfredaktor Knižnej revue Radoslav Passia. Ceny do ankety, dve grafiky, venoval slovenský umelec Rudolf Sikora. Autorom a vydavateľom ich odovzdajú Miroslava Vallová, riaditeľka (LIC) a Tina Čorná.

Celkovo 20 titulov v hlavnej kategórii a päť titulov v kategórii debut roka 2019 do čitateľského hlasovania nominovala odborná porota. O víťazoch ankety, ktorá "upozorňuje na výnimočné diela v oblasti slovenskej literatúry a knižnej kultúry, a tým podporuje pôvodnú tvorbu", v samotnom hlasovaní už rozhodovali iba čitatelia.