Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Knižná séria pokračuje v prechádzke filmovým Slovenskom

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Kniha ponúka možnosť spoznať kinematografické diela a rôzne scény, kde boli takéto miesta ich súčasťou.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Prechádzka filmovým Slovenskom pokračuje v druhom diele knižnej série Filmové miesta. Potulky z pohľadu slávnych filmových scén a rôznych prepojení na filmy a filmové osobnosti sa začínajú na východnom Slovensku. Čitateľov zavedú cez Vysoké Tatry na Kysuce, zaujímavé aj nenápadné miesta Žilinského kraja až na južné a západné Slovensko. Knižná novinka môže osloviť fanúšikov spoznávania Slovenska a filmových divákov.

Spoznajú filmový význam slovenských obcí a miest, ulice, domy či objekty, ktoré použili filmári v svojich dielach. "Občas sú miesta upravené rekvizitami, inokedy sú ponechávané vo svojej originálnej podobe," dodáva autor knihy Tomáš Galierik, špecialista na filmový turizmus. Upozorňuje, že publikácia mapuje malé slovenské filmy i filmy hollywoodskej produkcie či streamovacích služieb. Prírodné miesta, ako Lúčanský vodopád, Súľovské skaly, alebo Tomášovský výhľad sú slávne a krásne aj bez filmu. Kniha ponúka možnosť spoznať kinematografické diela a rôzne scény, kde boli takéto miesta ich súčasťou. Popritom pripomenie mená hercov a režisérov, ktorí sa mohli pohybovať na niekedy zdanlivo nezaujímavom mieste.

"V druhom diele nachádza priestor viacero miest v srdci Slovenska, Košice, Prešov, ale tiež Komárno, Žitný ostrov, Skalica, Modra, Stará Turá alebo mnohé lokality Žilinského kraja," spresňuje Galierik. V knihe prináša aj pohľad na niektoré filmové profesie, spôsob, akým filmová scéna vzniká a čo si vyžaduje. Nechýbajú postrehy a zaujímavosti zo zákulisia filmovej tvorby. Kniha rozpráva aj o náročnosti výberu filmových lokácií a umení strihu.

V pokračovaní Filmových miest (2021) opäť dostáva priestor región Kysuce i Vysoké Tatry, ktoré v posledných dvoch rokoch hostili filmárov z viacerých televíznych a filmových štábov. "Zoznam filmov nakrúcaných vo Vysokých Tatrách rozšírili aj také hity, ako novinka z univerza vytvoreného J. K. Rowlingovou, horor Red Blood Sky, vianočná rozprávka Chlapec, ktorý sa volá Vianoce," pripomína autor knihy. Prináša aj niekoľko filmových zaujímavostí, na ktoré sa takmer zabudlo. "Vďačím za ne predovšetkým pamätníkom, potomkom osobností a ľuďom, ktorí sa na niektorých častiach mohli podieľať so zaujímavými svedectvami," dodáva Galierik.