Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Knižné pecky pod stromček, ktorými zabodujete u tínedžerov

Foto: Slovart

Vydavateľstvo SLOVART prináša pod značkou Booklab celý rok tie najhorúcejšie knižné young adult a new adult novinky. Tu je niekoľko vianočných tipov, ktoré môžu byť skvelou voľbou na darček pre tínedžerov.

Bratislava 5. decembra (OTS) - Tŕňové puto je očakávaným finále fantasy zo sveta Tieňolovcov – odohrávajúcom sa v eduardovskom Londýne. Hlavní hrdinovia James a Cordelia sa v záverečnej časti série Posledná hodina od bestsellerovej autorky Cassandry Clare pokúsia zachrániť nielen svoje manželstvo, ale aj mesto. Ak chcú zachrániť Londýn a svoje rodiny, budú musieť pozbierať odvahu, prehltnúť pýchu a znova si začať dôverovať. Zlyhanie ich môže stáť vlastnú dušu.

Ukradnutý dedič je voľným pokračovaním mimoriadne úspešnej fantasy trilógie Férska sága zo sveta krutých férov. Dej prvej časti duológie s rovnomenným názvom sa odohráva osem rokov po Bitke hada, ktorá je fanúšikom Férskej ságy určite dobre známa. Autorka Holly Black je jedna z najúspešnejších autoriek fantasy a YA literatúry súčasnosti.


Ak je pre vás neodmysliteľnou súčasťou fantasy žánru aj humor, pokračovanie dobrodružnej a vtipne uletenej série Alcatraz verzus diabolskí knihovníci od kultového autora Brandona Sandersona vás určite nesklame. V druhej časti Alcatraz verzus Rád Pisárových kostí sa hlavný hrdina s talentom vždy niečo pokaziť bezhlavo vrhne do akcie na nepriateľskom území: v Alexandrijskej knižnici. Na istotu tiež zaručene stavíte s Terrym Pratchettom. Mort (Úžasná Plochozem 4, Smrť 1) je jedenástou knihou z univerza Úžasná Plochozem, ktorá vyšla od obľúbeného majstra fantastiky vo Vydavateľstve SLOVART. Knihe nechýba typický „pratchettovský“ humor, ktorým si autor podmanil čitateľov na celom svete. Úsmev na tvári vám vyčarí aj titul Ako vypiecť s kúzlami. Monin sprievodca obranným pečením, v ktorom spolu so štrnásťročnou Monou objavíte neobyčajnú mágiu – funguje len na chlieb. Kniha učarovala porotám tých najprestížnejších ocenení vo svete fantasy a sci-fi literatúry – víťaz ceny NEBULA 2020 v kategórii naj YA a middle-grade a Lodestar Award 2021 za najlepší YA titul.

Akákoľvek sranda konči v napínavom trileri Prežijú piati od Holly Jackson, autorky trojdielnej bestsellerovej série Ako nájsť vraha. Dej sa odohráva v priebehu ôsmych hodín. Partia priateľov stredoškolákov uviazne uprostred ničoho v pokazenom karavane – žiadny signál a široko-ďaleko ani živej duše. Prestrelené pneumatiky sú jasným dôkazom, že nejde o náhodu. Z tmy ich sleduje snajper, ktorý rozohrá nebezpečnú hru na mačku a myš. Niekto z priateľov pozná tajomstvo prečo je ochotný zabíjať.

Piloti, pokračovanie epickej série Medzi hviezdami od Brandona Sandersona, poteší najmä fanúšikov sci-fi žánru. V prvej časti Kadeti mali čitatelia možnosť zoznámiť sa s odvážnou Spensou, ktorá žije vo svete vzdorujúcom útokom mimozemšťanov. Mladá hrdinka celý život sníva, že sa stane pilotkou ako jej otec, pretože piloti sú pre zvyšok ľudstva hrdinami. V druhej časti série sa bude musieť popasovať s náročným pilotským výcvikom, so životom na míle vzdialeným všetkému, čo kedy poznala... A s hrozbou, ktorej onedlho možno bude čeliť celá galaxia.

Pre tých, ktorí stoja radšej pevne nohami na zemi, je tu ôsmy diel nezabudnuteľnej klasiky Anna zo Zeleného domu. Rilla z Ingleside je príbehom najmladšej Anninej dcéry a zároveň poslednou časťou obľúbenej série, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART v novom preklade a v krásnych farebných obálkach v tvrdej väzbe.


Limitované vydania s jedinečnou oriezkou

Tento rok vyšli vo Vydavateľstve SLOVART knižky, ktoré zaujali nielen príbehom a pútavou obálkou, ale aj jedinečnou oriezkou. Veľkú pozornosť vzbudila fantasy klasika Posledný jednorožec – mnohým známa ako nezabudnuteľný animovaný film z 80. rokov. V slovenskom preklade vyšla vôbec prvýkrát. Ďalším skvelým tipom na vianočný darček je novembrová novinka Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc. Hrejivý „cosy fantasy" román o osamelej čarodejnici, ktorá dostane príležitosť osvojiť si podivnú novú rodinu zdobí oriezka s motívom hviezdnej oblohy. Doslova oheň šľahá z knihy V plameňoch, tohtoročnej novinky od oceňovaného Patricka Nessa. Nielen kvetinovou oriezkou si vás podmaní titul Ophelia je už taká, ktorý je príjemným príbehom o sebapoznávaní, obratne zachytávajúcim bolestivé napätie queer dospievania. Na záver si nenechajte „uletieť“ Most cez rieku chýb, hlboko ľudský príbeh dospievajúcej Ellis, ktorá musí čeliť komplikovaným vzťahom, vlastnému hnevu a najmä chlapcovi, ktorého neprestala nikdy ľúbiť.

Oriezky sú súčasťou len prvých vydaní kníh, preto sú ideálnou príležitosťou na originálny darček.

Viac knižných noviniek pre mladých dospelých nájdete na stránke Vydavateľstva SLOVART.