Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Kráľovná - životopis kráľovnej Alžbety II.

Foto: Slovart

Korunovácia kráľa Karola III. sa koná už tento víkend. Ako opisuje jeho cestu na trón životopis kráľovnej Alžbety II.?

Bratislava 4. mája (OTS) - V sobotu 6. mája čaká celý svet veľká historická udalosť – korunovácia nového britského kráľa Karola III. Nedávno vydaný životopis jeho matky kráľovnej Alžbety II. obsahuje množstvo zaujímavostí nielen o nej, ale aj o živote jej syna, následníka trónu. Aké boli zásadné okolnosti, ktoré ovplyvnili život budúceho panovníka?

Autor, historik, novinár a životopisec Mathew Dennison sa z knihy Kráľovná nesnažil urobiť senzáciu, ale vytvoril obsažný a oslavný životopis kráľovnej Alžbety II., v ktorom zaznamenal aj posledné mesiace jej panovania.

V knihe Kráľovná sa meno jej syna Karola III. uvádza v originálnom britskom znení – Charles. Pre zjednodušenie o ňom hovorme ako o kráľovi Karolovi III. Následník trónu, sa narodil do láskyplného vzťahu Alžbety a Phillipa v roku 1948. V knihe nájdeme napríklad informáciu o tom, že Alžbeta sa do Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. On mal 18 a odvtedy pre ňu neexistoval nikto iný. Karol mal chladnú a prísnu výchovu, s dlhodobými odlúčeniami. (Neskôr, pri výchove Andrewa a Edwarda, sa ich rodičia pravdepodobne snažili o empatickejší prístup.) Citlivý Karol s aktívnym, drsným a fyzicky zdatným otcom Philipom nevychádzal veľmi dobre a Alžbeta sa za neho rovnako nepostavila. V manželstve a rodine bola skôr pasívna a hlavné slovo mal Philip:
„Keď sa Cecil Beaton vo februári 1960 stretol s jedenásťročným Karolom, ohodnotil ho ako najohľaduplnejšieho člena rodiny. A zazdalo sa mu, že rodičia ho šikanujú. Chudák malý princ Karol má ustavične zhrbené plecia, zvráskavene čelo a bolestný pohľad v očiach, ako keby očakával buchnát do chrbta alebo že mu otec vykrúti ucho, alebo ho vyšticuje… Rýchlo som prišiel na to, že je dobrý, milý a citlivý, ale že musí byť pevný a obstáť v tom neprestajnom ragbyovom mlyne, lebo práve to od neho otec očakáva.“ Niečo v tomto zmysle vyňuchali aj bulvárni novinári. Počas nasledujúceho leta noviny Sunday Mirror tvrdili, že rodičia prikázali Karolovi, aby „sa vzchopil“. Predtým totiž „sklamal“ otca tým, že jasne uprednostnil športy ako streľbu a lov pstruhov a nie atletické činnosti, v ktorých vyniká princ Philip.

Aj napriek zložitému vzťahu s otcom počas dospievania mal Karol na verejnosti povesť sympatického a otvoreného člena kráľovskej rodiny. „Veľkým problémom môjho života je, že v skutočnosti neviem, aká je moja rola v ňom,“ vyhlásil Karol na stretnutí so študentmi v novembri 1978, čo bolo od neho trochu falošné, píše v knihe Kráľovná Dennison. Rodičia mali o jeho role veľmi jasnú predstavu. Tú mal aj jeho prastrýko lord Mountbatten, ktorý varoval Karola pred „šikmou plochou, ktorá zničila život prastrýka Davida a priviedla ho k jeho potupnej abdikácii a nasledujúcemu márnemu životu“. Martin Charteris nie celkom presne charakterizoval princov život slovami „hony, poľovačky, pólo a smilnenie“.

Karol si naozaj dával načas pri hľadaní životnej partnerky, hoci sa v mladom veku zaľúbil do Camilly Andrew Parker Bowlesovej. Tá sa ale vydala za gardového dôstojníka. Nakoniec si Karol za manželku vybral mladú Dianu Spencerovú, ktorá uchvátila celý svet a jej tragický osud sa zapísal do histórie. „Karol bol od nej o dvanásť rokov starší, introvert a hĺbavý typ so starosvetskou výchovou, a navyše popudlivý a emocionálne bezprizorný,“ píše Dennison. Manželstvo sa nakoniec rozpadlo, aj pre spomínané dôvody. Kráľ Karol má z manželstva dvoch synov – Williama a Harryho, ktorých vzťahy sú rovnako pod drobnohľadom novinárov ako každý krok celej britskej kráľovskej rodiny.
Sobotnú korunováciu Karola III. si určite nikto nechce nechať ujsť.
Fotografia z knihy Kráľovná: Panovníčka, hlava dynastie a matka Alžbeta predstavuje Charlesa waleskému ľudu po tom, ako ho povýšila na princa z Walesu. Hrad Caernarvon, 1. júl 1969.
Foto: Slovart

Ďalšie zainteresované detaily zo života kráľovskej rodiny sa dočítate v knihe Kráľovná.