Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Kto vraždí v Trnave?

Foto: Slovart

Juraj Červenák prichádza s novinkou zo série o kapitánovi Steinovi, notárovi Barbaričovi a kaprálovi Jarošovi. Tentoraz sa zameral na postavu tretieho z menovaných.

Bratislava 17. októbra (OTS) - Kniha Lovec čertov sa odohráva v historickej Trnave za čias Rudolfa II. Habsburského. Bohdan Jaroš po poslednom prípade, keď akoby zázrakom ušiel hrobárovi z lopaty, prestal veriť, že sa niekedy opäť stretne so Steinom a Barbaričom. Jeho záhadný charakter a drsná nátura ho prirodzene vedú po starobylej Českej ceste, ktorá spája Prahu s Budínom. Živí sa ako potulný kat a lovec zločincov. Po príchode do Trnavy, obchodného centra, cez ktoré prúdi dobytok a obilie z uhorských rovín do celej Habsburskej ríše, Jaroš prijme úlohu ‒ pátranie po veliteľovi husárskeho pluku, s ktorým zmizlo aj päťsto zlatých. Intuícia mu napovedá, že kapitán Galovič už nie je medzi živými, a sám sa ocitne v širokej sieti zločinov, ktorej nitky vedú k tej najhoršej spodine i najvznešenejším autoritám. Trnava sa síce stala srdcom katolicizmu v Uhorsku, nazývajú ju Malý Rím a mala byť vzorom poriadku a mravopočestnosti, no opak je pravdou.

Táto historická séria Juraja Červenáka nie je pre čitateľov novinkou. Prvý diel, Mŕtvy na Pekelnom vrchu, vyšiel presne pred desiatimi rokmi, na jeseň 2013. Postavy kapitána Steina, inteligentného, ale nie celkom bohabojného notára Barbariča a Bohdana Jaroša, ktorý bol vždy tak trochu záhadou, si rýchlo našli svojich fanúšikov. Červenákova historická presnosť, dômyselné zápletky a uveriteľné dialógy s často humorným nábojom sú zárukou dobrej detektívky.

Kniha Lovec čertov je v predaji od 13. októbra. Vydavateľstvo SLOVART v spolupráci s Kníhkupectvom Martinus pripravilo súťaž o poklad Juraja Červenáka – truhlicu s celou spomínanou sériou vrátane novinky s originálnym podpisom autora. Do súťaže sa môžete zapojiť do 27. októbra na stránke Martinus.

Diskusie s Jurajom Červenákom sa môžete zúčastniť 11. novembra na tohtoročnom knižnom festivale Bibliotéka Pedagogika 2023 alebo v sobotu 16. decembra, kde súčasťou Stredovekých adventných trhov v Trnave bude aj autogramiáda a predaj autorových kníh z Vydavateľstva SLOVART.

O autorovi
Juraj Červenák (1974) žije s rodinou v Banskej Štiavnici. Predtým pracoval v oblasti kultúry a istý čas bol vedúcim kina. Prvá kniha mu vyšla v roku 1993, od roku 2005 sa naplno venuje iba písaniu. Získal viacero literárnych ocenení a jeho knihy pravidelne vychádzajú aj v češtine, poľštine či ukrajinčine. Obdobie protitureckých vojen spracoval v cykle Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Históriu a detektívny žáner Červenák spojil v sérii Stein a Barbarič, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART: Mŕtvy na Pekelnom vrchu, Krv prvorodených, Ohnivé znamenie, Diabol v zrkadle, Vlk a dýka, Les prízrakov, Anjel v podsvetí a Pre hrsť dukátov. Všetky knihy zo série vyšli aj ako audioknihy, ktoré načítal herec Marek Geišberg.