Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Laura Hillenbrandová a jej fascinujúca kniha Nezlomený

Obálka knihy Nezlomený Foto: TASR

Strhujúci príbeh, ktorý sa čitateľovi odohráva pred očami,rozpráva príbeh o nezlomenom charaktere muža.

Bratislava 4. septembra (TASR) - "Človek nie je stvorený na porážku. Možno ho zničiť, ale nie poraziť," povedal jeden americký spisovateľ. Ohromujúci príbeh o nezlomenom charaktere muža - športovca, vojaka, vojnového zajatca a jeho priateľov z čias druhej svetovej vojny, sa miestami zdá neskutočný.

Autorka knihy Nezlomený Laura Hillenbrandová pochádza z Virgínie z USA. Študovala v Ohiu, avšak pre vážnu chorobu, s ktorou zápasí dodnes, musela štúdium prerušiť. Za svoje dva megaúspešné romány, Seabiscuit: Americká legenda a Nezlomený a za články do novín získala veľa literárnych ocenení. Je spoluzakladateľkou charitatívnej organizácie pre deti v rôznych kútoch sveta.



Na viac ako štyristo stranách sa odvíja skutočný dramatický príbeh hlavnej postavy, Louiea Zamperiniho, syna talianskych prisťahovalcov, ktorí bývali na kraji malého mestečka Torrance v Kalifornii. Louie dospieval v čase hospodárskej krízy, ale aj veľkých technických objavov a nebezpečne sa šíriaceho „moru“ vo svete - vojny. Podľahol módnemu trendu 30. rokov - behu, ktorý zmenil celý jeho dovtedajší život. Mal možnosť pretekať na významných bežeckých súťažiach, olympijské hry nevynímajúc. V rýchlom slede udalostí, dejov a neočakávaných zvratov sa dozvedáme o živote človeka, ktorý sa od útleho detstva snažil robiť veci podľa seba.

"Louieho detstvo plné šibalstiev nebolo len o chlapčenských výstrelkoch. Formoval v sebe to, čo malo byť jeho podstatou aj v dospelosti. Neochvejne veril, že je dostatočne múdry, vynachádzavý a opovážlivý na to, aby sa vyhol akýmkoľvek nepríjemnostiam a odradiť ho od čohokoľvek bolo takmer nemožné. Tento neskonalý optimizmus bol Louiemu cez vojnu vlastný."

Spoznávame niekoľko výrazných postáv, ktoré pozitívne i negatívne ovplyvnili Louieho život v armáde a v zajateckom tábore. Dozvedáme sa o neľudskom zaobchádzaní so zajatcami a absurdných príkazoch japonských dozorcov zajatcom spojeneckých armád v zajateckých táboroch.

"Na atole Kwajalein ich však dozorcovia chceli pripraviť aj o to, čo si zachovali, aj keď im už nič iné neostalo- o vlastnú dôstojnosť. A práve sebaúcta a poznanie vlastnej hodnoty, táto najutajovanejšia zbraň ľudskej duše, predstavuje jadro ľudskosti."

Vyrovnávanie sa so sebou samým a so všetkým, čo Louie zažil v zajateckom tábore, nebolo preňho, ani pre žiadneho bývalého pacifického väzňa, čo vojnu prežil, jednoduché. Vojnové hrôzy sa stali jeho nočnou morou. Nepomohli lekári, ani alkohol, ani manželkine prosby... Až raz sa niečo stalo - "Všetka zúrivosť, strach, poníženie a bezbrannosť z neho v krátkej a tichej chvíľke úplne odpadli." Čo sa stalo, sa dozviete, ak si tento silný príbeh, ktorý sa nám odvíja pred očami ako film, prečítate.

V románe sa súčasne odvíjajú dve dejové línie - život hlavnej postavy a historické a dejinné udalosti - vstup USA do 2. svetovej vojny. Je veľa románov s vojnovou tematikou, ale kniha od L. Hillenbrandovej, ktorú by sme pokojne mohli nazvať aj Hemingwayom v sukni, je fascinujúca, dojemná, zároveň pútavá a najmä pravdivá. Každá strana knihy posúva dej dopredu. Vzletný štýl, málo dialógov, veľa opisov a rozprávania, nádherný životný príbeh a majstrovské rozprávačské umenie autorky sú zárukou hlbokého čitateľského zážitku.

Celkový pozitívny dojem z knihy znásobuje aj vkusný obal, vysvetlivky pod čiarou, fotografický materiál zo súkromných albumov. Kniha nie je len o športe, ani len o vojne a strastiplných zážitkoch hlavného hrdinu. Je o láske k životu, snahe prežiť a najmä vedieť odpúšťať.


Autor recenzie: Erika Juríková