Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Knihy

V. CZOBOR: K napísaniu Potomkyne ma nakopol Dan Brown

Foto:

Autor čitateľov uvádza do sveta tajomných katarov, ktorí po stáročia strážili najväčšie z tajomstiev, udržiavali rodovú líniu najslávnejšieho rodu a ochraňovali jej potomkyne a potomkov.

Bratislava 6. júna (TASR) - Mysterióznu knihu s názvom Potomkyňa uviedli do života v stredu (5.6.) v bratislavskom kníhkupectva Panta Rhei na Poštovej ul. Strhujúci príbeh o najväčšom tajomstve katolíckej cirkvi - o potomkoch Ježiša Krista napísal Vojtech Czobor. "Nakopol ma Dan Brown, ale to nebol pravý dôvod. Pravý dôvod bola páska s modlitbou Márie Magdalény k Ježišovi, ktorú som našiel ako študent na fare v Smoleniciach. Doniesol ju biskup Lazík z Vatikánu, z Vatikánskeho koncilu," povedal pre TASR 70-ročný debutujúci autor.

Ako ďalej Vojtech Czobor priznal, jeho román sa zakladá na určitom percente reality a určitom percente fabulácie, ale aj ezoteriky - intuície. "A kde je tá hranica, to nepoviem, to si ponechám pre seba, ale postavy, čo tam vystupujú, udalosti, miesta, tie všetky existujú, všetky som navštívil," doplnil.

Autor čitateľov uvádza do sveta tajomných katarov, ktorí po stáročia strážili najväčšie z tajomstiev, udržiavali rodovú líniu najslávnejšieho rodu a ochraňovali jej potomkyne a potomkov. Zavedie ich aj do východoslovenskej obce Štítnik, kam kedysi dávno pricestovala skupina žien, ktorú pripomína niekoľko starých náhrobkov s katarskými symbolmi. "Najprv som chcel napísať intuitívny dokument. Aj keď som pochodil čarovný kraj katarov krížom-krážom, nemal som dosť argumentov. Potom som začal rozvíjať svoju intuíciu," konštatoval autor, ktorého debut vznikal päť rokov. Nielen nadšencom histórie naznačí, že aj na Slovensku sa nachádzajú miesta, ktoré skrývajú tajomstvo.

Na otázku, či z Vojtecha Czobora bude slovenský Dan Brown, autor reagoval: "Nerád by som bol, priamo v knihe vyvraciam niektoré veci, ktoré píše. On to nedotiahol do konca, to tajomstvo skryl pod pyramídu v Louvri, ja som tú potomkyňu vypátral."


Roman začína v 13. storočí


Czoborov román, alebo ako on sám hovorí "religio-thriller", má tri časové roviny. Začína sa v 13. storočí, pokračuje v 60. rokoch minulého storočia a preniká až do budúcnosti. Debutant pripustil, že jeho kniha zrejme nepoteší katolícku cirkev, ale rozhodne "nie je proti Bohu a proti náboženskému cíteniu človeka". "Od detstva sa vo mne zbierali nezrozumiteľné veci. Ja som bol miništrant, aj som to rád robil, až kým som nepochopil veci, ktoré ma iritovali. Kristus nás vykúpil, zomrel za nás... Z čoho nás vykúpil?," pýta sa Vojtech Czobor, ktorý už chystá aj ďalšiu knižku. S čitateľmi sa v nej chce podeliť o "nepekné zážitky s kňazmi".

"Kniha prešla velikánskymi úpravami, zmenami. Snažili sme sa na oboch stranách vymyslieť, čo pre tú knihu urobiť, aby bolo jasné, že je to najlepšia kniha na túto tému, aká vyšla v posledných rokoch na svete," poznamenal na margo výnimočnej knižnej novinky šéf vydavateľstva Slovart Juraj Heger. "Dúfam, že každý, kto si ju prečíta a je pripravený sa pozerať, počúvať a rozmýšľať, bude spokojný s otázkami, ktoré kladie a s odpoveďami, ktoré ponúka," dodal.

Knihu Potomkyňa a Vojtecha Czobora do spisovateľského života uviedli autorovi bývalí žiaci zo Základnej školy vo Zvolene, ktorých učil pred emigráciou z Československa.

Vojtech Czobor sa narodil v roku 1943. Študoval na niekoľkých slovenských univerzitách, najprv žil na Považí, neskôr na Záhorí a nakoniec vo Zvolene. Pôsobil ako učiteľ. V novembri 1989 ako jeden z posledných emigrantov odišiel do Nemecka, kde žije dodnes.