Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Ľudia sa môžu zoznámiť s tvorbou 12 slovenských autorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Chýbať nebudú mená, ktoré sú známe verejnosti na celom Slovensku, a ani autori, ktorí svoju tvorbu prezentujú najmä lokálne a písanie je pre nich skôr záľubou, uviedol koordinátor projektu.

Detva 2. marca (TASR) – V rámci tohtoročného Týždňa slovenských knižníc sa môže verejnosť prostredníctvom prednášok zoznámiť s tvorbou 12 slovenských autorov. Mestské knižnice z celého Slovenska ich predstavia v rámci on-line programu s názvom Ave, liber! Ten prinesie rozprávanie miestnych autorov o knihách. TASR o tom informovala riaditeľka detvianskeho kultúrneho centra a koordinátorka projektu za mesto Detva Erika Mojžišová.

Na každý deň od utorka do soboty 13. marca o 18.00 h sú pripravené podujatia pre čitateľov. „Diváci sa v diskusiách zoznámia s tvorbou širokého spektra žánrových autorov. Chýbať nebudú mená, ktoré sú známe verejnosti na celom Slovensku, a ani autori, ktorí svoju tvorbu prezentujú najmä lokálne a písanie je pre nich skôr záľubou,“ uviedol koordinátor projektu za Asociáciu kultúrnych inštitúcií miest a obcí Slovenska Rastislav Marko. Ako dodal, prezentácie zároveň predstavia činnosť jednotlivých mestských knižníc, ich úspechy a plány.

Kultúrne podujatie sa začne v utorok prednáškou z Banskej Štiavnice, priestor dostane hosť Ján Markoš. V stredu (3. 3.) sa divákom predstaví Hriňovčan Matúš Báťka, ktorý je na Podpoľaní známy svojimi rázovitými básničkami a veselými veršami. Program môžu ľudia sledovať na Facebooku a youtubovom profile Slovensko žije kultúrou a aj na stránkach organizujúcich mestských kultúrnych centier a knižníc.

Okrem Detvy a Hriňovej dostanú priestor aj ďalšie slovenské mestá. Sú to Levoča, Snina, Modra, Sabinov, Revúca, Rožňava, Malacky či Hnúšťa. „Je pre túto dobu príznačné, že čoraz častejšie siahame po knihe. Veríme, že aj tento projekt predstaví čitateľom knihy slovenských autorov, prípadne pripomenie, že aj v ich meste sídli knižnica, ktorá ponúka veľké množstvo zaujímavých titulov za naozaj symbolický poplatok,“ ukončil Marko.