Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

M. Pauer napísal ďalšiu monografiu o svetovom fotografovi Hoffmannovi

Na archívnej snímke fotografia Eltona Johna od Deža Hoffmanna. Foto: TASR - Ján Krošlák

Medzi osobnosti, ktoré Hoffmann portrétoval, patrili okrem The Beatles aj Rolling Stones, Bob Dylan či Jimi Hendrix, ale i Marilyn Monroeová, Muhammad Ali alebo Agatha Christieová.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Predvianočný knižný trh je bohatší o monografiu venovanú Dežovi Hoffmannovi, svetovému fotografovi, rodákovi z Banskej Štiavnice, ktorý sa po druhej svetovej vojne usadil vo Veľkej Británii. Autorom publikácie "Dežo Hoffmann - Slovenský fotograf svetových hviezd" je Marián Pauer. Nadväzuje ňou na predchádzajúcu knihu Fotograf Beatles, ktorá v roku 2000 dostala medzinárodnú Cenu E. E. Kischa. TASR o tom informovala Alexandra Petrášová z vydavateľstva Slovart.

Filmársku a fotografickú kariéru začal Hoffmann v službách americkej spoločnosti 20th Century Fox v 30. rokoch a so spravodajskými a dokumentárnymi filmami pokračoval aj počas španielskej občianskej vojny v radoch interbrigadistov. V 50. a 60. rokoch 20. storočia patril medzi najvyhľadávanejších fotografov sveta populárnej hudby a šoubiznisu. Medzi osobnosti, ktoré portrétoval, patrili okrem The Beatles aj Rolling Stones, Bob Dylan či Jimi Hendrix, ale i Marilyn Monroeová, Muhammad Ali alebo Agatha Christieová. "Bol prvým profesionálnym fotografom slávnej liverpoolskej štvorice a vytvoril jej obrazový imidž," pripomína vydavateľ knihy, v ktorej sa čitateľ dozvie aj to, že Hoffmann mal hlboký vzťah k Slovensku a výrazne sa angažoval pri zabezpečovaní zahraničných umelcov na festival Bratislavská lýra.

Na archívnej snímke fotografie The Beatles od Deža Hoffmanna.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Pauer v novej knihe uvádza množstvo informácií a dokumentov, ktoré vypátral skoro až detektívnou prácou a získal ich nielen z archívov, ale aj z rozhovorov s Hoffmannovou rodinou a priateľmi.

Marián Pauer sa viac ako štyri desaťročia profesionálne venuje fotografii ako historik, teoretik, kurátor výstav a člen odborných porôt medzinárodných výstav doma a v zahraničí. Je autorom mnohých oceňovaných monografií a pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg. V Slovarte mu vyšla jeho publikácia Karol Plicka, za ktorú bol nominovaný na Krištáľové krídlo, a získala ocenenie Najkrajšie knihy Slovenska 2016 v kategórii výtvarné umenie a obrazové publikácie.