Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Medzi nebom a zemou. Nové krimi zo série Pôvodný slovenský zločin

Foto: IKAR

Celkom mimovoľne ho napadlo, že vo filme, by pravdepodobne nechýbal bielou kriedou obtiahnutý obrys tela, nakreslený na dlážke.

Bratislava 22. novembra (OTS) - Rýchlo tú myšlienku zahnal späť. Nebol vo filme. V jeho svete platili iné pravidlá a iné postupy ako v tom filmovom. V jeho svete sa jednoducho mŕtvoly kriedou neobťahovali...

Nová kniha Václava Neuera Medzi nebom a zemou prináša čitateľom ďalší príbeh vrchného inšpektora Ledeckého a jeho kolegov. A autor opäť vychádza zo svojich skúseností elitného policajta a z detailnej znalosti policajnej práce a vyšetrovacích postupov.



Mladá žena využije deň otvorených dverí na Krajskom riaditeľstve policajného zboru v Bratislave a oznámi vraždu. Dávne tajomstvo a mŕtvola ukrytá v cudzom hrobe by mali byť dostatočným dôvodom na zahájenie vyšetrovania. Problém je, že informáciu získala oznamovateľka od poškodenej až po jej smrti a komunikácia so záhrobím nie je práve šálkou kávy žiadneho z detektívov.

Ako sa však ukáže, nie je také dôležité, čomu veria policajti, ale čomu je ochotný uveriť vrah. Ťažkým zranením na to doplatí jediná žena Ledeckého tímu Jana Novotná. Vražda oznamovateľky a ťažké zranenie policajtky sú už viac než reálny dôvod na rozbehnutie pátrania.

Ledeckému sa tak predčasne končí dovolenka a musí sa ujať prípadu plného mystických odkazov a šifier. Objasniť prípad je o to ťažšie, o čo hlbšie siahajú jeho korene do minulosti.
Presvedčí nadriadených, že práve jeho vyšetrovacia verzia je tá správna?

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Vlado Kobielsky:


Medzi nebom a zemou z vydavateľstva Ikar je perfektná slovenská detektívka, rozhodne z tých vydarenejších od Václava Neuera. Hoci do nej primiešal trošku duchariny, vôbec to neprekážalo. Aj s takými vecami sa vyšetrovatelia stretávajú. Neuer to zakomponoval s prehľadom, citlivo, ani za ani proti. Napokon, tak to aj vraví Ledecký: „Ľudská myseľ je oveľa zložitejšia než si všetci myslíme, alebo si sme ochotní pripustiť. Nikdy ju nebudeme schopní celkom prečítať.“

Pozrite si, čo o knihe hovorí autor Václav Neuer:



„Musím priznať, že od začiatku som si uvedomoval, že tá mierna ducharina môže byť risk. A tiež krok do neznáma. No súčasne ma tá téma lákala. Aj s tým sa totiž vyšetrovatelia stretávajú,“ tvrdí Václav Neuer. „Nechcel som sa prvoplánovo zaoberať spiritualizmom, ani inými nadprirodzenými javmi. A už vôbec som nechcel obhajovať ich existenciu, sám osobne ani na nič také neverím. No chcel som sa tak trocha pohrať a pokúsiť sa vykresliť situáciu, ako by to mohlo vyzerať, keď sa s podobným fenoménom stretnú a chtiac nechtiac musia zoči voči vysporiadať práve tak rýdzo praktickí, realisticky uvažujúci a čisto materiálne zameraní ľudia ako sú policajti. Veď práve oni sú zvyknutí pracovať s čistými faktami,“ vysvetľuje Neuer.

Milan Buno, knižný publicista