Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Knihy

Michal Čierny - Nová hviezda na poli slovenskej detektívky

Foto: Tatran

Michal Čierny v debutoval svojou prvotinou Prípad Vendéta, ktorá zaujala hneď po vydaní.

Bratislava 18. novembra (TERAZ.sk) - Len nedávno sa v médiách objavil článok o tom, že naši vedci (podľa vzoru západných kolegov) merali, koľko pervitínu, kokaínu a marihuany vypustíme do odpadových vôd. A Bratislava sa veru nemá čím chváliť. Aj keď ju výrazne predbehli severské metropoly. Možno aj to je dôvod, prečo severskí autori detektívnych trilerov získavajú vo svete taký významný ohlas, keďže drogová scéna je úzko previazaná s kriminálným prostredím, ktoré býva inšpiráciou pre mrazivé napätie.

Svoje o tom vie aj Michal Čierny, ktorý sa v aktívnej službe na strane zákona stretáva s drogovou problematikou v hlavnom meste. Práve vďaka nemu máme možnosť priamo zažívať autencititu reality, ktorá vládne bratislavskému podsvetiu a pre ktoré sú drogy jedným z najhlavnejších zdrojov príjmu.

Michal Čierny v debutoval svojou prvotinou Prípad Vendéta, ktorá zaujala hneď po vydaní. Predstavuje výborný predkrm a vstupenku do prostredia surovej scény, ktorá občas vypláva na mediálny povrch. V najnovšej knihe Prípad Sabotér pritvrdil, pretože sa pustil do najtemnejšej stránky zločinu, ktorá je úzko prepojená s drogami – do vraždy.

Zo stránok druhej knihy Michala Čierneho kričí zúfalstvo drogovo závislých, neľudskosť dílerov a zvrátenosť vzťahov poznačených drogami. Aj o tom je Bratislava, ktorá týmto nelichotivým spôsobom napomáha rozvoju komerčného detektívneho žánru na slovenskom knižnom trhu, samozrejme iba za predpokladu ak chcete vedieť viac ako ostatní…

,,Rodičia sú naňho pyšní a vidia sa v ňom. On sa za nich hanbí a chce niečo viac. No vyberie sa zlou cestou, na konci ktorej sa zmieta v strachu, v úzkosti a ponížení. Denis začal utápať svoje nenaplnené sny a depresie v drogách, až sa nakoniec prepadol na samé dno – stal sa z neho nielen feťák, ale aj díler. Pri zháňaní tovaru sa stretával s mnohými priekupníkmi. V tom čase sa v Bratislave už rozbehol predaj drog vo veľkom a najznámejšou je skupina „maskáčových“, od ktorej berie aj Denis. Na jej čele stojí Dibi, presvedčený o svojej nepolapiteľnosti, veď od polície až po prokuratúru má všetkých podplatených. Idú po ňom detektívi z protidrogového Slavo s Dominikom, ale ich zásah sa skončí fiaskom, lebo niekto ho vopred varoval. Keď je zavraždený jeden zo svedkov a v komunite feťákov dôjde k ďalšej vražde, protidrogové a kriminálka spoja svoje sily, likvidujú „maskáčových“, ktorí robia chyby. A keď to už poniektorí nevydržia rozhodnú sa prehovoriť...“

Kniha vychádza vo vydavateľstve Tatran.