Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Knihy

Miro Žbirka odkryl svoje súkromie v knihe Čo bolí, to prebolí

Miro Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský hudobník si v knihe zaspomínal na detstvo, rodičov, súrodencov, na svoje hudobné začiatky aj prvé lásky.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Kniha Čo bolí, to prebolí prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Stálica slovenskej a českej hudobnej scény, slovenský Paul McCartney, prvý slovenský zlatý slávik v ére Československa za rok 1982 Miro Žbirka pred necelým mesiacom oslávil 60. narodeniny.

Pri tejto príležitosti poodhalil svoje súkromie v knihe Čo bolí, to prebolí, nazvanej podľa veľkého hitu z roku 2001. Zaspomínal si v nej na detstvo, rodičov, súrodencov, na svoje hudobné začiatky aj prvé lásky. Na svoje idoly, vzory, aj na ľudí, ktorí ho sprevádzali na jeho profesionálnej i súkromnej ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo spevákovho súkromného archívu, texty jeho piesní aj kompletná diskografia.

„V minulosti som si myslel, že až zostarnem, bude to predstavovať iba nevýhody. No súčasne s pribúdajúcim vekom paradoxne začínam pociťovať výhodu v tom, že sa opieram o nejakú minulosť hudby, nielen svojej, ale každej, ktorú som zažil. A stále prijímam nové veci. Na koncertoch si ľudia pamätajú skupinu Modus i Limit, moje rôzne obdobia, no vidím aj publikum, ktoré o mojej minulosti nevie vôbec nič, pozná iba veci z posledného obdobia. To mi dáva nádej, že ľudia prídu opäť, lebo popri tých, čo na mňa chodili kedysi, prichádzajú i noví. Tento vek môže byť krásny a ja si ho užívam ako zadosťučinenie,“ uviedol pre médiá jubilant.

„Čo bolí, to prebolí je kniha o človeku, ktorý miluje hudbu a dokázal, že sa dá presadiť a udržať v prednej línii svojho odboru aj bez škandálov či kŕmenia bulváru historkami zo svojho života,“ tvrdí spisovateľka a novinárka Marie Formáčková, ktorá knihu napísala.

Čo bolí, to prebolí je jeden z najväčších hitov speváckej kariéry Mekyho Žbirku. Duet s ním nahrala speváčka Martha a nájdeme ju na platni Modrý album, ktorý vyšiel 22. októbra 2001. Podiel na úspechu má určite aj Kamil Peteraj, ktorý k nej napísal text.

„Bolo to začiatkom leta, Miro mi poslal výbornú melódiu, ktorá si priam pýtala rovnako dobrý text. Vzdialene mi pripomínala Atlantídu, mala hĺbku a vážnosť. Povedali sme si, že by to malo byť česko-slovenské dueto, v ktorom sa plynule spieva 'z jazyka do jazyka'. Tak som sa s tým potrápil, pretože oba jazyky sú si síce blízke, ale je predsa medzi nimi aj veľa zradných rozdielov. Napokon sa to podarilo, pričom mojím konzultantom bola Mirova manželka Katka, ktorej som povďačný,“ uviedol pre TASR známy textár a dodal: „Išlo mi aj o to, aby pesnička v českých pasážach znela naozaj česky, aby nevyznel jeden z jazykov len ako preklad a aby nebolo možné zistiť, ktorý je dominantný. Myslím, že sa to po dolaďovaní podarilo a potom už išlo všetko podľa Mirovho hesla 'hit nezastavíš'. Z pesničky sa stal prirodzený hit, ktorý má ďaleko od tých, ktoré poslucháčom nakalerábujú do hláv rádiá a potom to tak aj vyzerá. A je tak trocha o tom, že bolesti máme všetci, ale vždy je na nás, ako pozitívne sa s nimi vyrovnáme a či niekedy aj napriek skutočným bolestiam a príkoriam sa dokážeme posunúť ďalej a získať kus životnej múdrosti.“