Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Miro Žbirka vydáva 3CD The Best Of a knihu Songbook

Na archívnej snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Foto: TARS - Jakub Kotian

Reprezentatívna kniha Miro Žbirka – Songbook mapuje kariéru Mira Žbirku prostredníctvom 180 textov jeho piesní s akordovými značkami.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Miro Žbirka pokračuje v rekapitulácii svojho viac než štyridsaťročného úspešného pôsobenia na hudobnej scéne. Po filme Meky prichádza s výberovým albumom The Best Of Miro Žbirka a knihou Miro Žbirka – Songbook, ktoré vydáva na etikete vydavateľstva Universal Music. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

The Best Of Miro Žbirka je výber najväčších hitov, ktorý prináša celkom 68 skladieb na troch CD v luxusnom obale. Veľká dávka hitov a dôležitých skladieb z tvorby československej hudobnej legendy mapuje všetky doteraz vydané albumy a aktuálnu novinku. Výber skladieb nebol náhodný a dramaturgicky ho zostavil sám Miro Žbirka. V booklete nechýbajú odkazy na originálne albumy, na ktorých skladby pôvodne vyšli. Trojalbum uzatvára nová skladba Slovenská, ktorá sprevádza nový film Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety, ktorý bude mať premiéru 3. decembra. Všetky skladby z tohto výberu boli tento rok remastrované v londýnskom štúdiu Abbey Road, kde dostali súčasný zvuk, ktorý sľubuje ešte intenzívnejší poslucháčsky zážitok. Výberový album je zároveň aj soundtrackom k filmovej biografii Meky, ktorá po júlovom vstupe do slovenských kín zaznamenala priaznivé ohlasy divákov aj recenzentov.

Reprezentatívna kniha Miro Žbirka – Songbook mapuje kariéru Mira Žbirku prostredníctvom 180 textov jeho piesní s akordovými značkami. Texty sú chronologicky usporiadané na 224 stranách, vždy podľa albumu, z ktorého pochádzajú, od Balady o poľných vtákoch až po novinku Slovenská z filmu Perinbaba a dva svety. Každý album má v knihe autentický príbeh svojho vzniku, ktorý podľa Mekyho rozprávania napísal hudobný publicista Václav Hnátek.

Slávnostné uvedenie a autogramiáda novej knihy aj výberového 3CD bude na Slovensku 18. septembra v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei. Do života ich uvedie autor mnohých textov skladieb Mira Žbirku Kamil Peteraj, ktorý práve v ten deň oslávi významné životné jubileum.

Výberový album aj Songbook budú k dispozícii aj na exkluzívnom Cinema Acoustic Tour 2020. Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar v Ostrave (15. 9.), Olomouci (16. 9.), Liberci (23. 9.) a Prahe (30. 9.). Na Slovensku budú v historických kinách v Prešove (2. 10.), Martine (4. 10.) a Bratislave (6. 10.). Diváci uvidia nový dokument Meky a po ňom akustický koncert.