Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Na mieru ušitý román od najpredávanejšej talianskej autorky

Sen o šijacom stroji Foto: Slovart

Rodinné vzťahy, romantická zápletka a móda – to všetko sa spája v románe, ktorý práve prichádza na pulty kníhkupectiev. Autorka Bianca Pitzorno je talianskej verejnosti dôverne známa a teraz prináša aj slovenskému čitateľovi čerstvý vánok zo slnečného polostrova.

Bratislava 22. marca (OTS) - Román Sen o šijacom stroji môžeme pokojne nazvať aj rodinnou ságou. Sleduje život dievčaťa-siroty, pochádzajúcej z chudobných pomerov, ktorá vďaka svojej šikovnosti získa prácu krajčírky v bohatej rodine. Hoci veľmi túži po tom, aby si prečítala všetky módne časopisy bohatých paní, rýchlo pochopí, že tie najvzrušujúcejšie príbehy sa dozvedá práve pri práci – keď svojim zákazníčkam berie miery a šije šaty. Práve tam sa totiž šeptom prezrádzajú všetky rodinné tajomstvá, ktoré mali ostať naveky utajené. Príbehy aj postavy knihy nereflektujú skutočné udalosti či osoby, no každá epizóda má reálny základ v rozprávaní autorkinej babičky, vrstovníčky hlavnej postavy, v správach z dobových novín, z listov a pohľadníc, ktoré si schovávala v kufríku, a zo spomienok a rodinných anekdot. Vo všeobecnosti ale postava „krajčírky-nádenníčky“ bola v minulosti úplne bežná a predchádzala dnešnej pásovej výrobe konfekcie. Cieľom románu Sen o šijacom stroji je, aby navždy neupadli do zabudnutia. Knihu preložila Mária Štefánková.

„Pre všetky čitateľky Eleny Ferrante a Isabel Allende.“ The Australian

„Bianca Pitzorno je jednou z najlepších talianskych spisovateliek. ... A toto je výnimočná kniha. Iba málokto spojí naoko nezlučiteľné profesie písanie a šitie, aby to nevyznelo otrepane. A Biance Pitzorno sa to podarilo priam dokonale.“ la Repubblica

O autorke:
Bianca Pitzorno (1942) pochádza zo Sardínie. Vyštudovala archeológiu a klasickú literatúru, neskôr sa zamestnala ako produkčná v televízii. Začala písať v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, a dodnes vydala takmer sedemdesiat kníh vrátane literatúry pre deti či populárno-náučných diel. V súčasnosti ju v Taliansku považujú za jednu z najvýznamnejších autoriek detských kníh, niekoľko ráz dostala Andersenovu cenu za najlepšiu knihu pre deti a mládež. Pracovala aj ako scenáristka, textárka, krajčírka, učiteľka či prekladateľka – preložila napríklad niektoré diela J. R. R. Tolkiena, Silvie Plathovej, Tove Janssonovej a iných.