Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Knihy

National Geographic vydáva publikáciu Okolo sveta za 125 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kniha obsahuje doteraz nepublikované reportážne snímky zo všetkých končín sveta aj obdivuhodné fotografie života pod vodou a zvierat v divočine.

Bratislava 19. februára (TASR) – Trojzväzková publikácia National Geographic. Okolo sveta za 125 rokov prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Obsahuje doteraz  nepublikované reportážne snímky zo všetkých končín sveta aj obdivuhodné fotografie života pod vodou a zvierat v divočine.

Ako TASR informovala marketingová manažérka vydavateľstva Slovart Saša Petrášová, publikácia ponúka celkom 1468 fotografií v troch zväzkoch, ktorých autormi sú Steve McCurry, Frans Lanting, George Rodger, James Nachtwey aj iní reportéri National Geographic, ktorí precestovali svet od Timbuktu po Tuvalu. Obsahom je aj úvodná esej Douglasa Brinkleyho a životopisy fotografov. Každý obal knihy sa dá prerobiť na podstavec, pretože poklad si zaslúži byť vystavený.

National Geographic očaruje a vzdeláva svojimi neuveriteľnými fotografiami, ilustráciami a dojímavými príbehmi zo všetkých kútov sveta už päť generácií čitateľov. Vďaka informáciám o cestovaní, divokej prírode, vede, dejinách, kultúre a záchrane pamiatok inšpiroval tento priekopnícky magazín - vydávaný National Geographic Society - milióny ľudí k tomu, aby sa zaujímali o planétu, na ktorej žijeme. Pri príležitosti 125. výročia poskytol vydavateľstvu Taschen prístup k svojmu kompletnému archívu, aby z neho vybrali to najlepšie. Výsledkom je fenomenálne trojzväzkové vydanie Okolo sveta za 125 rokov, ktoré obsahuje mnohé doteraz nepublikované fotografie – bohaté, rôznorodé a farebné ako sám svet.

Z každého kúta Zeme

Cesta naprieč kontinentmi sa začína v Amerike a Antarktíde (prvý diel), potom križuje Atlantický oceán do Európy a Afriky (druhý diel) a nakoniec sa preplaví Indickým oceánom do Ázie a Oceánie (tretí diel). Od raných čierno-bielych fotografií až po dnešné digitálne snímky, časopis zadefinoval estetiku fotoreportáží, zatiaľ čo posúval technické hranice fotografie ako média. Čitatelia objavia, ako sa časopis posunul od prezentovania romantického pohľadu na svet – ľudia na záberoch pózujú a usmievajú sa – ku kontroverznejším príbehom, ktoré ukazujú politické prevraty, sociálne témy a environmentálne hrozby. Samozrejme, na ceste po stopách National Geographic nemôžu chýbať obdivuhodné fotografie života pod vodou a zvierat v divočine, takže aj tieto poklady sú zaradené v edícii. Táto prvotriedna zbierka je kultúrnou investíciou, ktorú treba opatrovať, zdieľať a zachovať pre ďalšie generácie.

"Spolupráca vydavateľstva Taschen a National Geographic je splnený sen a zároveň dokonalá kombinácia. Dôraz na detail a perfekcionizmus vydavateľstva Taschen je poctou každému fotografovi, a táto kniha je iná, ako ktorákoľvek predtým," uviedol pre médiá šéfredaktor časopisu Chris Johns.