Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Knihy

Októbrový rebríček najpredávanejších e-kníh ovládli Slováci

Jennifer Lawrence Foto: Bux.sk

Slováci čítajú e-knihy a dokonca veľmi výrazne domácu tvorbu.

Bratislava 5. novembra (TERAZ.sk) - Slováci čítajú e-knihy a dokonca veľmi výrazne domácu tvorbu. Dokazuje to rebríček najpredávanejších elektronických kníh za október. V TOP 10 sa Andrea Coddington dostala s dvomi knihami, s novinkou Milovanie dokonca až na tretie miesto. Všetky najpredávanejšie knihy vyšli vo vydavateľstve Ikar.

Najpredávanejšou októbrovou e-knihou však bola Terapia láskou, ktorej sfilmovanú verziu nominovali začiatkom roka na Oscara a jednu nomináciu pretavila do sošky herečka Jennifer Lawrence (známa aj z hitu Hry o život). K prvému miestu jej pomohla aj akcia Hit týždňa, kde je na sedem dní vždy nejaký bestseller za mimoriadnu cenu 2,90€.

Fanúšikovia e-kníh milujú trilery a ešte lepšie s prímesou histórie. Druhým najpredávanejším sa totiž stal Kľúč od Simona Toyna, dobrodružný triler o sprisahaní, v ktorom sa prelína minulosť so súčasnosťou. V rebríčku je aj Dan Brown a jeho Inferno, jednotka predchádzajúcich dvoch mesiacov a tiež Kód 1 – Tajomstvo zázraku Jozefa Banáša.

Slováci obsadili polovicu rebríčka – okrem Banáša sa na osmičku dostal Jozef Karika s novinkou Na smrť II – Bez milosti, Andrea Coddington s diptychom Predohra a Milovanie, a tiež prezidentský Kandidát od dua Hečko-Havran.
Rebríček desiatich najpredávanejších e-kníh za uplynulý mesiac zverejnila platforma Wooky, ktorá má najväčšiu ponuku na našom trhu (takmer 8000 e-kníh a vyše 120 titulov e-periodík). Údaje o predajoch zhromaždila z e-shopov, ktoré fungujú na tejto platforme, ako Rajknih.sk, iBux.sk, Klobook.sk, Gorila.sk či oKnihe.sk.
Rebríček nezohľadňuje predaj cez Martinus, ani od vydavateľov, ktorý predávajú cez Amazon, či iBookstore.

TOP 10 najpredávanejšie e-knihy za október 2013
1) Terapia láskou (Matthew Quick)
2) Kľúč (Simon Toyne)
3) Milovanie (Andrea Coddington)
4) Profesionáli (Owen Laukkanen)
5) Syn mafie (Sandra Harmonová)
6) Inferno-Peklo (Dan Brown)
7) Kandidát – Denníky z odpočúvania (M.Hečko a M.Havran)
8) Na smrť II – Bez milosti (Jozef Karika)
9) Predohra (Andrea Coddington)
10) Kód 1 – Tajomstvo zázraku (Jozef Banáš)


Pre zaujímavosť najpredávanejšie e-knihy v Česku za október 2013 (tiež platforma Wooky).
Absolútnou jednotkou je Cesta sněžných ptáků (dobrodružný príbeh odohrávajúci sa v 11.storočí), nasleduje krimi triler Lovkyně informací a Broskve pro otce Francise, v ktorej sa vracia hrdinka svetoznámeho hitu Čokoláda (vo filme si ju zahrala Juliette Binocheová). V rebríčku sú najmä detektívky od obľúbených autorov (Jeffery Deaver a jeho Učebnicový případ, novinka Písečný muž od Larsa Keplera, či Přistižen Harlana Cobena), ale aj Haruki Murakami a Michal Wievegh s autobiografiou Můj život po životě.