Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vyšla tretia časť mysterióznej série Mestečko Wayward Pines

Obálka knihy Posledné mesto - Mestečko Wayward Pines od Blakea Croucha. Foto: Zelený kocúr

Crouch veľmi zručne opisuje dramatické scény a obrazne nedovolí čitateľovi ani sa nadýchnuť medzi jednotlivými kapitolami.

Bratislava 9. marca (TASR) - Na pulty slovenských kníhkupectiev sa v týchto dňoch dostala tretia časť mysterióznej série Mestečko Wayward Pines amerického autora Blakea Croucha. Podobne ako v predchádzajúcich dvoch dieloch, aj v záverečnej knihe Posledné mesto nájdu čitatelia množstvo napínavých zvratov. "Vyvrcholenie príbehu bude pre mnohých prekvapením," avizujú milovníci hororovej fantastiky z vydavateľstva Zelený Kocúr, v ktorom novinka vyšla.

Crouchova trilógia je svetovým bestsellerom. Americká televízna stanica Fox na jej základe nakrútila dve sezóny televízneho seriálu, v ktorej hviezdil napríklad Matt Dillon, Terrence Howard, Toby Jones či Juliette Lewis.

Aj tretia časť Wayward Pines sa odohráva v zdanlivo idylickom mestečku obkolesenom horami v americkom štáte Idaho. Sledujeme v nej hlavného hrdinu, agenta tajnej služby Ethana Burka, v boji za pravdu a slobodu. Crouch, ktorý je považovaný za jeden z najvýraznejších talentov thrilleru 21. storočia, veľmi zručne opisuje dramatické scény a obrazne nedovolí čitateľovi ani sa nadýchnuť medzi jednotlivými kapitolami.

V prvej knihe Ethan zisťuje, že s ľuďmi v mestečku niečo nie je v poriadku. So zúfalou bezmocnosťou sa snaží opustiť mesto, dovolať rodine a stretnúť aspoň niekoho "normálneho". V napínavej naháňačke uniká pred rozvášnenými obyvateľmi mesta, aby nakoniec spoznal desivú pravdu číhajúcu za elektrickým plotom. V pokračovaní sa hlavný hrdina stáva súčasťou hrozivého scenára, podľa ktorého hrajú svoje naprogramované životy všetci ľudia v meste. Nikto nesmie odísť, dokonca aj myšlienka na odchod znamená smrť. Vo finálnej časti trilógie budú všetci obyvatelia čeliť hrozbe, ktorá sa spoza plota chystá vtrhnúť do izolovaného mesta a vyhladiť i posledný, krehký pozostatok ľudstva. Aké východisko z tejto beznádeje nájde Ethan a dostane sa nakoniec z mesta?

V slovenskom preklade vydal Zelený Kocúr aj ďalší Crouchov román s názvom Temná hmota. V roku 2016 ho Wall Street Journal označil za jeden z piatich najočakávanejších románov roka.

TASR informovala za vydavateľa PR manažérka Ľubomíra Chmelová.