Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Povojnové dejiny Európy v majstrovskom spracovaní a Poklady Ukrajiny

Foto: Slovart

Vojnové roky boli skazou aj pre veľké množstvo kultúrneho dedičstva, inak to nie je ani v súčasnom konflikte na Ukrajine.

Bratislava 27. novembra (OTS) - Vo Vydavateľstve SLOVART vyšla kniha, ktorá by nemala chýbať vo vašej knižnici, ak vás fascinujú novodobé dejiny Európy alebo sa len chcete dozvedieť viac o jej vývoji po skončení druhej svetovej vojny v roku 1945. Vojnové roky boli skazou aj pre veľké množstvo kultúrneho dedičstva, inak to nie je ani v súčasnom konflikte na Ukrajine. Toto posolstvo pripomína aj ďalšia kniha, ktorá určite stojí za vašu pozornosť.

Publikácia Povojnová Európa. História po roku 1945 je považovaná za jeden z najvýznamnejších opisov súčasných európskych dejín, predovšetkým pokiaľ ide o dejiny východnej Európy. Kniha vyšla po prvý krát v roku 2005 a jej autor, Tony Judt, zožal po jej vydaní okamžité medzinárodné uznanie. V roku 2019 označil knihu britský denník The Guardian za jednu z najlepších kníh 21. storočia. Aj napriek tomu, že sa jedná o rozsiahlu a podrobnú publikáciu, jej výsadou je prehľadnosť a zrozumiteľnosť, preto je adresovaná širšiemu publiku.

Idea vzniku tejto knihy skrsla v autorovej hlave už v roku 1989 po návrate z Prahy, kde sa stal svedkom Nežnej revolúcie v Československu. Spracovať históriu Európy za železnou oponou sa dovtedy považovalo za veľmi náročnú až nemožnú misiu, najmä kvôli nedostatočnému prístupu k národným archívom, no rozpad Sovietskeho zväzu naznačil, že sa to môže v dohľadnej budúcnosti zmeniť.

Povojnová Európa. História po roku 1945 je uceleným pohľadom na povojnový vývoj európskeho kontinentu, rozpráva o protichodných skúsenostiach obyvateľov východnej a západnej Európy. Dozviete sa v nej i o občianskej vojne v Grécku, škandinávskej sociálnej demokracii, problémoch dvojjazyčného Belgicka či krvavých akciách severoírskej IRA alebo baskických separatistov.

Reedícia knihy, ktorá práve teraz vychádza, má aktualizovaný a zreedovaný text a novú obálku. Z anglického originálu ju preložila Lucia Najšlová.

O autorovi:

Tony Judt (1948 – 2010) bol uznávaný britský historik, esejista a univerzitný profesor, ktorý sa špecializoval na európske dejiny. Po ukončení doktorátu vyučoval moderné francúzske dejiny na King's College v Cambridge. Následne pôsobil až do roku 1987 na St Anne's College v Oxforde, kde vyučoval politiku. V rovnakom roku sa presťahoval do USA, kde pôsobil ako profesor európskych štúdií . V roku 1995 založil na univerzite v New Yorku Inštitútu Ericha Maria Remarqua a stal sa aj jeho riaditeľom.
Foto: Slovart

Ukrajina je krajinou s bohatým kultúrno-historickým dedičstvom. Mnoho z cenných pamiatok však poznačila, alebo nenávratne zničila vojna, ktorej v súčasnosti naša susedná krajina čelí.
Kniha Poklady Ukrajiny predstavuje viac ako sto objektov a stavieb – od byzantských ikon a drevených kostolíkov po chrámy so zlatými kupolami, ľudové umenie a majstrovské diela avantgardy – a vypovedá o bohatom umení a dedičstve krajiny, ktorá dnes čelí skaze a devastácii. Pôsobivé fotografie sú doplnené komentárom renomovaných výtvarníkov, kurátorov a kritikov, ktorí vysvetľujú jednotlivé umelecké diela a odhaľujú zložité dejiny ukrajinského národa a ich vplyv na súčasnosť. Kniha opisuje vývoj starovekých kultúr, napríklad trypilskej a skytskej, prvých štátov, ako bola Kyjevská Rus a kozácky hetmanát, aj úsvit modernizmu a pozoruhodné súdobé obrazy a súčasné diela s politickým nábojom a pripomína tak, že umenie a pamiatky sú významnými zdrojmi kolektívnej pamäte a identity. Autorom predslovu je jeden z najprekladanejších ukrajinských autorov Andrej Kurkov, ktorému vo Vydavateľstve SLOVART v edícii MM vyšla tento mesiac kniha Sivé včely.

Poklady Ukrajiny vyšli v českom jazyku. Každý, kto si publikáciu kúpi, podporí dobrú vec, pretože výťažok z predaja knihy získa ukrajinský PEN klub (medzinárodná organizácia spisovateľov) na pomoc ukrajinským autorom v núdzi. Časť prostriedkov poputuje aj na podporu výstavby a obnovy zbierok múzeí na Ukrajine.