Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Slúžka je názov historického románu z pera Hany Lasicovej.

Bratislava 16. januára (TASR) - Novinky z oblasti historického románu, biografie, tatranskej flóry či príbehu pre mladších čitateľov z pera zahraničných a domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Slúžka je názov historického románu z pera Hany Lasicovej. Odohráva sa v období rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie. V tom čase odchádzalo množstvo mladých dievčat (často nedobrovoľne) do Viedne, medzi nimi aj Anka, nemanželské, všetkými odstrkované dievča z Banskej Štiavnice, ktoré začne slúžiť ako pomocnica vo vysokopostavenej viedenskej rodine. Otázka je, či dokáže zvládnuť nielen množstvo otrockých pracovných povinností, ale aj stratu domova a svoje menejcenné postavenie v spoločnosti. Na motívy knihy vznikol rovnomenný film Mariany Čengel Solčanskej, ktorý bude mať premiéru 2. februára.

Ján Štrasser je autorom biografickej knihy Tvár v zrkadle, ktorá sa na život tohto publicistu, textára a básnika pozerá úprimne, s nadhľadom a miestami aj kriticky či ironicky. Dialogická forma podania spolu s fotografickou prílohou vytvárajú netypickú a sviežu biografiu autora.

Dvaja slovenskí botanici Milan Zajac a Mario Duchoň zdokumentovali a nafotografovali miestnu flóru a vytvorili ucelené dielo Ohrozené rastliny Tatier. Kniha nie je bežným atlasom, je to výpravná publikácia, ktorá dokumentuje ohrozené tatranské rastliny pre našu generáciu a pre tie nasledujúce. Prostredníctvom textov a viac ako tisícky fotografií autori približujú rastliny rastúce aj mimo turistických chodníkov v neprístupných oblastiach.

Babka gaunerka opäť v akcii je názov ďalšej časti zo série detských kníh z pera britského autora Davida Walliamsa. Hrdinom príbehu je znova chlapec Ben, ktorý už zažil neuveriteľné dobrodružstvo so svojou babkou prestrojenou za Čiernu mačku. Tej sa z Toweru podarilo ukradnúť kráľovské korunovačné klenoty.