Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Novinky z oblasti severského krimi, biografie známeho herca, podnikania v Paríži či medicínskej z pera zahraničných a domácich autorov pribudli na pultoch slovenských knižných obchodov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Novinky z oblasti severského krimi, biografie známeho herca, podnikania v Paríži či medicínskej z pera zahraničných a domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Krvavý mesiac je nový krimi príbeh, s ktorým prichádza Jo Nesbo. Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru. Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať.

Novinárka Silvia Lispuchová je autorkou obrazovej biografie Jednoducho Ferko, venovanej hercovi Františkovi Kovárovi. Odkrýva v nej hercovu dušu, jeho spomienky na detstvo, mladosť a jeho životné zážitky. Zaujímavé rozprávanie je doplnené o bohatú fotografickú prílohu, ktorá je prehľadom rôznych období jeho života či angažmánov na divadelných scénach.

Jana Mainguet Bukovinová vo svojej knihe Jeleň v Paríži prezrádza všetko o svojom tajnom sne, o tom, že ak niečo človek naozaj chce a tvrdo na tom pracuje, tak sa to splní. Autorka prevedie čitateľa svojim francúzskym svetom, od jej ťažkých začiatkov až po pocit zadosťučinenia. Začala podnikať v jednej z top gastro destináciách, čo nie je vôbec jednoduché a už vôbec nie pre cudzinku. Napriek tomu sa Jane podarilo v Paríži rozbehnúť vlastný biznis a otvorila kaviareň s vtipným názvom Thank you, my deer.

Neurológ, psychiater a psychológ Gábor Maté je autorom knihy o pôvode a liečení poruchy pozornosti s názvom Rozptýlená myseľ. Porucha pozornosti býva označovaná skratkou ADD, z anglického termínu attention deficit disorder. Maté, ktorý sám žije s diagnózou ADD, prináša na túto tému nový prístup a ponúka riešenie, ako deťom i dospelým s ADD pomôcť.